Şeful adjunct al IPJ Satu Mare, trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată

Wednesday, 05 August 2015, 12:05 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Astfel, procurorii au dispus măsura trimiterii în judecată pe numele lui Liviu Ioan Tăut, inspector șef adjunct al IPJ Satu Mare, cu gradul profesional de chestor de poliție, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiuni de luare de mită, în formă continuată (5 acte materiale).

De asemenea, aceeaşi măsură s-a luat şi în cadrul lui Ioan Şaitoş, ofițer de poliție în cadrul IPJ Satu Mare - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și favorizarea făptuitorului.

Totodată, Csongor Atilla Tarr, administrator al unei societăți comerciale, a fost şi el trimis în judecată pentru dare de mită, în formă continuată (5 acte materiale), dare de mită și spălare de bani (2 infracțiuni).

În rechizitoriul întocmit, procurorii se arată că, în perioada 2013 – 2014, Liviu Ioan Tăut, în calitate de inspector șef adjunct al IPJ Satu Mare, a pretins și primit mai multe bunuri și beneficii materiale de la Csongor Atilla Tarr, administrator al unei societăți comerciale, pentru a-l ajuta pe acesta din urmă să obțină o soluție favorabilă într-un dosar penal de evaziune fiscală (privind două societăți administrate de acesta și de soția lui), ce era instrumentat de inculpatul Ioan Șaitoș.

Ajutorul dat de inculpatul Tăut a constat în furnizarea de date relevante din dosar și asigurarea faptului că ofițerul de poliție Șaitoș va finaliza favorabil dosarul penal respectiv.

Astfel, inspectorul şef al IPJ Satu Mare a beneficiat din partea lui administratorului de societate comercială de o serie de foloase materiale necuvenite:

În perioada iunie – septembrie 2013 inculpatul Tăut Ioan Liviu a beneficiat de lucrări de reparații la un imobil deținut de socrul său, în valoare de 17.405 lei. Lucrările au fost executate de o altă societate comercială interpusă, pentru a se evita probarea unei legături între cei doi, iar factura a fost achitată de Csongor Atilla Tarr prin intermediul firmei sale. La rândul său, la data de 11 septembrie 2013 administratorul de societate comercială, prin intermediul firmei sale, a emis o factură și o chitanță pentru lucrările efectuate, care atestă faptul că socrul lui Liviu Ioan Tăut ar fi achitat suma respectivă, disimulând în acest fel mita primită.

La data de 20 februarie 2014, inculpatul Livu Ioan Tăut a pretins și primit de la Attila Tarr, plata contravalorii unui autoturism second hand, precum și cheltuielile ocazionate cu aducerea și înmatricularea autoturismului în țară, în valoare de aproximativ 1.000 de euro. În schimbul acestui serviciu, şeful adjunct al IPJ Satu Mare i-a oferit informații din dosarul penal de evaziune fiscală și i-a promis că va discuta cu subordonatul său, Ioan Șaitoș, pentru ca acesta să propună o soluție favorabilă.

La data de 12 mai 2014, Csongor Atilla Tarr i-a plătit lui Liviu Tăut contravaloarea unei consultații efectuate de acesta din urmă la o clinică din Ungaria. Cheltuielile de transport ocazionate de deplasarea lui Liviu Tăut au fost suportate de Csongor Atilla Tarr.

În perioada septembrie 2013 - martie 2014, Tăut a pretins și primit de la administratorul societăţii comerciale, plata contravalorii unor componente auto și reparațiile aferente efectuate la autoturismul său, precum medicamente de la farmacia deținută de soția lui Atilla Tarr, fără a achita contravaloarea acestora.

În luna iulie 2014, Ioan Șaitoș, în calitate de ofițer de poliție în cadrul IPJ Satu Mare - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, a pretins și primit de la administratorul societatii comerciale materiale de construcții în valoare totală de 5.883 lei, pentru a finaliza favorabil dosarul penal de evaziune fiscală în care ofițerul de poliție fusese delegat să desfășoare activități de urmărire penală. Materialele respective au fost primite pentru o societate comercială administrată de o rudă a lui Ioan Șaitoș.

Dosarul penal a fost finalizat în luna septembrie 2014 de către ofiţerul de poliţie, care a propus clasarea dosarului, motivând că fapta nu există.

Ulterior, la datele de 09 octombrie 2014 și 28 februarie 2015, Csongor Atilla Tarr, prin intermediul firmei sale, a emis o factură și o chitanță pentru materialele respective, prin care se atestă faptul că firma respectivă ar fi achitat contravaloarea facturii, disimulând în acest fel mita primită.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui bun mobil aparținând lui Liviu Ioan Tăut, până la concurența sumei de 17.405 lei și asupra unui bun mobil aparținând lui Ioan Şaitoş, până la concurența sumei de 5.883 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtea de Apel Oradea cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri