Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ședință la Palatul Victoria. A fost aprobată prelungirea STĂRII DE ALERTĂ pe teritoriul României și măsurile care se aplică pe durata acesteia

Wednesday, 15 July 2020, 18:35 Sursă: Realitatea.NET

Guvernul a adoptat, miercuri, prelungirea starii de alerta cu 30 de zile, având în vedere creșterea numărului de cazuri de COVID-19 și deceselor înregistrate la persoane infectate cu SARS-CoV-2, a anunțat viceprim-ministrul Raluca Turcan, la Palatul Victoria, după ședința extraordinară a Cabinetului Orban.

 "Am adoptat în şedinţa de Guvern o hotărâre cu prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, iar această decizie este necesară pentru că avem o creştere a numărului de infectări şi o creştere a numărului de decese. Această prelungire a stării de alertă nu vine nici cu restricţii noi, dar, din nefericire, nici cu măsuri noi de relaxare aşa cum ne-am fi dorit pe domeniile care au rămas încă afectate", a precizat Raluca Turcan.

Ea a făcut apel la respectarea măsurilor de protecţie sanitară.

"Acestea nu sunt invenţii şi românii, dacă privesc un pic cu atenţie spaţiul public, o să vadă că aceiaşi oameni care îndeamnă la nerespectarea regulilor de protecţie sanitară. Sunt oameni care spun, pe de-o parte, că virusul nu există, iar pe partea cealaltă acuză Guvernul de creşterea numărului de cazuri de infectări. E un nonsens din partea celor care blochează tot setul de măsuri de sănătate publică pe care Guvernul Orban le implementează", a susţinut vicepremierul. 

Știrea inițială

”S-a terminat procedura. S-a realizat nota de fundamentare pe motivație, de ce trebuie să fie prelungită starea de alertă, iar măsurile au fost aprobate în CNSU. Nu introducem nicio restricție nouă, nicio relaxare, a spus Raed Arafat în debutul ședinței de Guvern.

Ludovic Orban a decis să se scoată din noua hotărâre prevederile referitoare la carantinare și izolare.

”Până se aprobă legea, va trebui să scoatem carantinarea și izolarea și să o reintroducem imediat după. Prefer să așteptăm votarea legii, promulgarea ei, publicarea în Monitorul Oficial și să face o ședință de guvern pentru a reintroduce în anexa 3 izolarea și carantinarea”, a spus premierul.

Raed Arafat: ”Am scos-o”.

Pe ordinea de zi a reuniunii, figurează, totodată, proiectul de hotărâre privind prelungirea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, după o şedinţă cu premierul şi membri ai Guvernului privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19, că starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile.

"În aceste condiţii, în care nu doar că nu scade numărul bolnavilor, dar şi creşte, este evident că starea de alertă va fi prelungită pentru 30 de zile. (...) Se vor păstra restricţiile care sunt acum în vigoare", a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Preşedintele a discutat cu prim-ministrul Ludovic Orban, viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL