”De la începutul epidemiei, orice demers al Guvernului și al autorităților implicate în lupta contra COVID a fost boicotat, îngreunat și aș spune, în multe momente, sabotat”, a acuzat premierul.
El a declarat că ne aflăm în fața unei situații fără precedent.
"Guvernul fost sabotat de atitudinea unor lideri politici, de decizii care se iau și de atitudinea unor instituții publice care s-au comportat ca niste filiale ale PSD. La fiecare lovitură dată împotriva cetățenilor români privind sănătatea, noi am avut soluții și acum iar venim cu soluții.
Amintesc că amenzile date în stare de urgență au fost anulate de CCR. Apoi, la trecerea de la stare de urgență la cea de alertă ne-am confruntat cu o nouă anulare a CCR, care ne-a obligat să dăm o lege. Dau un exemplu, pentru că în spitale nu se mai poate dispune detașarea, sunt spitale care nu mai au medici pe ATI.
Suntem în situații în care trebuie să mutăm pacienți cu elicopterul că nu mai sunt medici care să aibă grijă de ei. Sunt președinți de consilii județene care se opun și detașării medicilor care vor să plece.
Voi solicita Parlamentului să adopte în regim de urgență, astfel încât cât mai repede posibil să restituim baza legală, în urma deciziei CCR, ca să ne permitem să combatem eficient și să avem la dispoziție toate instrumentele pe care le au toate celelalte țări. Eu nu știu ca în vreo țară europeană sau în vreo țară afectată de epidemie să se întâmple ce s-a întâmplat în România.
Avem acest proiect de lege și va trebui să convingem parlamentarii că este vital să dezbatem cât mai rapid și să adopte acest proiect de lege, astfel încât să avem toate instrumentele necesare pentru a putea să apărăm viața și sănătatea românilor", a declarat Ludovic Orban la începutul ședinței de Guvern.
Duminică, într-o emisiune la Realitatea Plus, Tătaru a spus că proiectul este gata şi va fi pe ordinea de zi a şedinţei Executivului.
"Mâine vom avea o şedinţă de Guvern în care îl vom ridica pe ordinea de zi. Odată ce vom avea adaptate, statuate şi votate în Parlament ce înseamnă boală transmisibilă, ce înseamnă carantină, ce înseamnă izolare, ce înseamnă pacient internat, sunt lucruri pe care le vom pune pe tapet şi ne vom întoarce la ce înseamnă identificarea unui focar, izolarea unei zone, carantinarea unei zone", a precizat ministrul Sănătăţii.
Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a României a publicat motivarea deciziei din 25 iunie prin care a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie.
CCR consideră că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.
De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.