Coronavirus - România: 688270 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Scandalul evacuării televiziunilor Intact. Cum a încercat Antena 3 să manipuleze populația

Wednesday, 17 February 2016, 07:41 Sursă: REALITATEA.NET

Editorul ziare.com, Ioana Ene Dogioiu, a analizat toate aspectele care descriu formele sub care Antena 3 a încercat să manipuleze populația.

Potrivit acesteia, evacuarea Antenei 3 nu este o suprimare a libertății presei, pentru că ”dreptul la libera exprimare nu sufera nici cea mai mica atingere”. 

”Aceasta este o poveste despre infractiune, prejudiciu si executarea unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, executare care ar fi trebuit deja pusa in practica de multa vreme, adica de cand a fost pronuntata, in vara lui 2014. Un infractor condamnat a pierdut niste bunuri, printre care si sediul Antenei 3, intrat in proprietatea statului. Ca statul ar fi avut posibilitati cu mult mai inteligente sa valorifice acest drept este o alta discutie. Una care cu siguranta merita purtata. Dar in mod cert discutia nu este despre dreptul la libera exprimare”, a comentat Ioana Ene Dogioiu.

De asemenea, un alt aspect foarte bine punctat este faptul că Antena 3 nu se află în acest moment în pericol real de evacuare din mai multe motive. Acestea sunt:

"a. Relatia ANAF - A3 este una intre privati (imobilele confiscate au intrat in proprietatea privata a statului), nu una de pe o pozitie de forta, tip ANAF-contribuabil, cum e cea de executare silita creante fiscale. Relatia ANAF-A3 este de tip proprietar de garsoniera - ocupant fara drept al garsonierei;

b. 'Ordinul de evacuare' e in fapt o simpla notificare, fara nicio putere executorie, ANAF trebuie sa mearga in instanta ca sa ceara evacuarea si abia apoi poate trece la executarea silita, iar asta cere timp;

c. Evacuarea dintr-o locatie nu inseamna inchiderea postului, acesta putand sa functioneze bine merci in alta locatie.

d. Este suspecta data emiterii notificarii, in contextul revocarii lui Diaconu de la ANAF, in conditiile in care ANAF a dormit in bocanci un an si jumatate, de au mai ramas doar 5 luni din contractele de inchiriere;

e. Este suspecta desfasurarea de forte a ANAF, cu masini si inspectori pe la usile A3, cand notificarea ar fi putut fi trimisa inclusiv prin posta cu confirmare de primire;

f. Este suspect tam-tam-ul cu oprirea utilitatilor, in conditiile in care nu exista baza legala/contractuala pentru asta".

De ce nu va pleca Antena 3 din sediu

ANAF arată în comunicatul transmis luni că „termenul pe care îl au la dispoziţie persoanele notificate este de cinci zile lucrătoare de la data notificării, aşa cum este reglementat la articolul 1.039 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, cu modificările ulterioare“. Articolul 1.039 reglementează „evacuarea voluntară“ şi arată că, „dacă locatarul sau ocupantul care a fost notificat în condiţiile prezentului titlu a părăsit imobilul, locatorul sau proprietarul poate intra în posesia acestuia, de drept, fără nicio procedură judiciară de evacuare“. Astfel, dacă Antenele se mută din clădiri până la 20 februarie, statul intră în posesia acestora. Dacă nu părăsesc clădirile însă, „proprietarul va solicita instanţei să dispună, prin hotărâre executorie, evacuarea imediată a locatarului sau ocupantului din imobil, pentru lipsă de titlu“, potrivit Codului de procedură civilă, citat de adevarul.ro.

Vedetele au apăsat pedala emoțională

Într-un comunicat de presă, Antena 3 a anunţat că este imposibilă, „din punct de vedere tehnic, logistic şi uman“, mutarea în cinci zile a tuturor facilităţilor celor cinci televiziuni ale trustului de media Intact, din care fac parte şi Antena 1, Antena Stars, Euforia TV şi Zu TV.

Luni, Antena 3 a întrerupt programul obişnuit pentru o ediţie specială a emisiunii „Sinteza zilei“, în care vedetele trustului s-au mobilizat şi au prezentat argumente emoţionale în semn de protest faţă de evacuare. Programul s-a întins pe mai multe ore şi a fost transmis pe toate cele patru posturi, respectiv Antena 3, Antena 1, Antena Stars şi Euforia TV.

 

 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL