Schimbări majore în lucrările de infrastructură

Monday, 29 January 2018, 11:30, Sursă: REALITATEA.NET

Guvernul vrea să scoată la licitaţie Metroul de Otopeni, sute de kilometri de autostradă şi de cale ferată în baza contractului naţional, aprobat în ianuarie.

Adaugă părerea ta

Prin schimbările aduse de noua Biblie a infrastructurii, constructorii nu mai pot propune niciun fel de amendamente la contracte iar studiile de fezabilitate devin facultative.

Noul tip de contract naţional aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1/2018 înlocuieşte contractul de tip FIDIC aplicat până acum la marile lucrări de infrastructură.

O altă schimbare adusă de contractul naţional vizează modul de soluţionare a disputelor. Astfel, dacă prin FIDIC litigiile sunt soluţionate, de regulă, prin arbitraj internaţional la Paris, în cazul contractelor standard introduse prin HG nr. 1 /2018 soluţionarea litigiilor se realizează prin intermediul Curţii de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR)

Reprezentanţi ai mediului privat, precum şeful Alstom România, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de acest contract naţional, anticipând că durata litigiilor se va lungi de la patru la 10 ani, scrie Economica.net.