Coronavirus - România: 27746 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Scenariul de groază în cazul în care temperatura crește și mai mult decât acum

Thursday, 13 June 2019, 20:36 Sursă: REALITATEA.NET

Studiul a fost publicat în revista Geophysical Research Letters și arată că acestă depozitele de mercur pot fi și de zece ori mai mari decât cantitatea pe care oamenii au eliberat-o în atmosferă, prin arderea cărbunelui sau a altor resurse poluante, în ultimii 30 de ani.

„Înainte de începerea studiului, oamenii au presupus că permafrostul conține puțin mercur", spune co-autorul studiului Kevin Schaefer de la Centrul Național de Date despre zăpadă și gheață de la Universitatea din Colorado. „Dar se pare că nu numai că există mercur în permafrost, dar aici se află și cea mai mare cantitate de mercur de pe planetă".

Permafrostul reprezintă solul permanent înghetat din zonele arctice, precum Alaska,
Siberia și Canada. Este alcătuit din pământ, pietriș și nisip și este întărit cu gheață.

Topirea solului înghețat din regiune arctică ne-ar putea pune viața în pericol

Până acum, aceste depozite de mercur nu reprezentau un pericol, fiind reținute în permafrost. Din păcate însă, din cauza încălzirii globale solul înghețat începe să se topească. Astfel, mercurul riscă să ajungă în atmosferă sau în oceane.

Cercetatorii nu pot afla deocamdată ce cantitate va fi eliberată în mediu și când se va întampla asta. Dar, daca acest lucru se va întampla, mercurul va contamina lanțul trofic și inclusiv sănătaea oamenilor.

Mercurul este periculos pentru oameni chiar și în doze mici. Poate provoca insomnie, pierdere de memorie, orbire, iritații ale pielii, iar in doze mai mari este letal, ducând la insuficiență renală și pulmonară. De asemenea, acesta poate afecta dezvoltarea normală a creierului, mai ales la copii.

Sursa


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL