Coronavirus - România: 703776 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Scandalul cardurilor de sănătate: "Medicii de familie nu trebuie să rezolve problemele CNAS"

Tuesday, 19 May 2015, 17:29 Sursă: REALITATEA.NET

"Nu s-a pus problema să blocăm activitatea. În perioadele în care nu a mers (n.r. — sistemul cardului de sănătate) ne-am ocupat de chestiunile care nu au necesitat card: am vizat documente, am citit investigațiile pacienților. Medicii din România sunt profesioniști care au sarcină profesională să acorde consultații, servicii medicale pacienților, nu au sarcină profesională să rezolve probleme administrative ale CNAS cum ar fi distribuirea de carduri, deblocarea cardului. Noi am venit în întâmpinarea decidenților de multe ori pentru că sunt lucruri greoaie și am încercat să facilităm: ne-am cumpărat toate softurile, cititoarele. Încercăm să ajutăm, dar de la a ajuta până la acuze că nu suntem dispuși să înlocuim activitatea profesională cu activitate administrativă, până la acuze că ne-am neglijat pacienții pentru că nu vrem să renunțăm la profesia noastră este drum lung", a afirmat Tănăsescu la "Medical Forum", scrie Agerpres.

Ea a subliniat că medicul din România, ca orice medic din lume, trebuie să își exercite profesia medicală, restul fiind "activități complementare" pe care uneori le poate rezolva, alteori nu.

"Dacă cele administrative și birocratice afectează actul medical, vor fi întotdeauna refuzate de medici", a spus medicul de familie.

Referindu-se la ordinul de ministru privind acordarea serviciilor medicale, Rodica Tănăsescu a susținut că din punctul de vedere al SNMF un ordin nu poate să aibă putere legislativă mai mare decât o lege organică sau o hotărâre de guvern.

Potrivit acesteia, ar trebui ca CNAS să găsească alternative mult mai ușoare care să fie folosite de medici atunci când se blochează cardurile de sănătate.

"Am putea să ajutăm dacă în momentul în care cardul nu merge, să apăsăm pe o tastă care să declanșeze o solicitare de deblocare a cardurilor, cardul să fie modificat fără nici un fel de cod, să reintroducem un alt cod PIN, să îl validăm și pacientul să poată folosi cardul. Vă rog foarte mult să nu percepeți refuzul nostru de a face aceste activități ca rea-voință. Acest refuz derivă din respect pentru cei de la ușa cabinetului. Nu pot să stau o oră să deblochez cardul când la ușă sunt pacienți programați sau urgențe. Fiecare furnizor de servicii care întâlnește această problemă ar trebui ușor să rezolve situația sau CNAS să găsească o soluție ușoară pentru această situație", a susținut Tănăsescu.

Ea a criticat și faptul că nu s-au găsit soluții "reale" pentru consultațiile la domiciliu. "Mi se pare hilar să mă duc la pacient acasă cu calculatorul, cu cititorul de card, să sper că are internet, dacă nu, să iau și o sursă de internet. Acum, de bine, de rău, aplicația merge, cu întârziere uneori, dar înainte a mers extrem de greu sau deloc. Casa trebuia să își rezolve propriile probleme și să ne dea un soft bun, care funcționează", a mai afirmat medicul de familie.

La rândul său, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a explicat că folosirea cardului de sănătate îngreunează munca medicilor atunci când sistemul electronic se blochează. "Au fost zile când am inițializat foarte multe carduri și zile în care la un pacient am stat și 50 de minute", a arătat Mihăilă.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL