Scandal la mănăstire. Două măicuțe au fost agresate de stareță și alungate

Saturday, 08 April 2017, 08:28 Sursă: REALITATEA.NET

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a luat act de situaţia de la Mânăstirea Frumoasa din nordul Moldovei, unde două măcuiţe acuză că au fost agresate de maica stareţă şi de celelalte maici de la lăcaşul de cult.

Adaugă părerea ta

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a luat act de situaţia de la Mânăstirea Frumoasa din nordul Moldovei, unde două măcuiţe acuză că au fost agresate de maica stareţă şi celelalte maici de la lăcaşul de cult, însă, susţin reprezentanţii MMB, nici până acum nu s-a depus o plângere oficială.

Potrivit Ziarului de Iași, pr. Marian Timofte, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, spune că maicile au decis să nu mai participe la slujbele din biserică încă din decembrie, argumentând că este pomenit numele ÎPS Teofan, acestea considerându-l vinovat de propagarea „ereziilor din Creta". Pr. Marian Timofte explică faptul că ele au adoptat „un comportament nepotrivit pentru statutul de călugăriţă în mănăstire".

„Au refuzat să mai participe la masa pe care o iau împreună cu maicile din mănăstire, din sobor, veneau şi mâncau după ele, seara, probabil se temeau să nu se viruseze dacă mâncau cu maicile ecumeniste. Relaţionarea a dispărut aproape total, nu acceptau să discute cu celelalte maici, cu stareţa, atunci când erau puse în situaţia de a schimba câteva cuvinte aveau un discurs acuzator, tăios, cu vorbe aruncate peste umăr, cu înţepături, pur şi simplu nu se putea discuta cu ele într-un duh care ar trebui să fie specific frăţimii unei mănăstiri", a spus acesta. El a precizat că, duminica trecută, ziua în care maicile au primit înştiinţare că au trei zile să părăsească mănăstirea, s-a întrunit un consiliu duhovnicesc la care au participat toate maicile din mănăstire, şi decizia a fost în unanimitate.

Cât despre dimineaţa în care maicile spun că au fost agresate, preotul sugerează că cele două femei ar fi provocat şi că nu ar fi vorba despre o agresiune ci despre o răfuială fizică. „A devenit o stare de spirit imposibilă prin atitudinea pe care au adoptat-o cele două măicuţe, total nepotrivită. A fost un soi de încăpăţânare. Celelalte opt maici sun că au fost provocate de dimineaţă, că li s-a spus că nu pleacă sub nicio formă, cu cuvinte tăioase, cu ameninţări. Ele nu sunt victime pentru că şi celelalte maici sunt lovite, am înţeles că a fost un moment mai tensionat, dar ambele părţi au fost agresive şi fizic. La urma urmei au provocat o atitudine mai fermă, am înţeles că o maică a sărit şi pe geam şi a intrat pe partea cealaltă", a completat pr. Marian Timofte.

La polul opus, contactate din nou de către „Ziarul de Iaşi", cele două maici, Maria şi Arsenie Tiron, spun că ele au vrut să participe la viaţa monahală, să participe la mese, să facă curăţenie, dar li s-a interzis orice altceva după ce au refuzat să meargă la biserică. Ele au precizat că au fost în cursul zilei de astăzi să îşi elibereze un certificat medico-legal şi că vor merge apoi la Mitropolie pentru a depune o sesizare oficială.