Coronavirus - România: 32535 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Sângele e roșu, dar venele se văd albastre. De ce? Cercetătorii explică fenomenul

Friday, 26 July 2019, 18:56 Sursă: REALITATEA.NET

Printre factorii care influență culoarea pe care tu crezi că o au venele tale se numără modul în care ochii tăi percep culoarea. Mai exact, de modul în care lumina se comportă când intră în contact cu corpul tău și de proprietățile speciale ale sângelui.

„Distanța de la un capăt la altul al luminii este numită lungime de undp, iar diferitele culori ale luminii au valuri de diferite lungimi. Lumina roșie are o lungime de undă lungă, aproximativ 700 de nanometri, lumina violet are o lungime de undă scurtă, cam 400 de nanometri, iar restul spectrului este împărțit", potrivit specialiștilor.

Astfel, pentru a înțelege culoarea venelor pe care o vedem, trebuie să ne gândim la ceea ce se întâmplă cu diferite lungimi de undă de lumină atunci când acestea lovesc pielea noastră și ce se întâmplă când ajung la venele noastre.

Dacă sângele este roșu, de ce venele sunt albastre?

În primul rând trebuie să știi că lumina care lovește pielea noastră în timpul zilei este, în esență, albă, un amestec al tuturor lungimilor de undă vizibilă. Pentru a avea o explicație a faptului că tu îți vezi venele albastre, trebuie să te uiți doar la capetele roșii și albastre ale spectrului.

„Lumina roșie are o lungime de undă lungă, ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil ca aceasta să fie deflectată de materiale și poate călători mai ușor. Lumina roșie poate călători destul de bine prin țesuturile pielii și ale corpului, ajungând până la 5-10 mm sub piele, unde se află multe venele", potrivit specialiștilor.

Lumina albastră are o lungime de undă scurtă, aproximativ 475 nanometri și este împrăștiată sau deflectată mult mai ușor decât lumina roșie. Deoarece este ușor împrăștiată, nu pătrunde atât de mult în piele (doar o fracțiune de milimetru). Când lumina albastră lovește pielea, este în cea mai mare parte deflectată înapoi.

Acum, imaginează-ți că lumina roșie și albastră strălucește pe piele, așa cum se întâmplă când te afli sub lumina albă, a zilei. Vei aveau un amestec de culori cu roșu, albastru și alte culori reflectate, în cazul în care pe porțiunea de piele nu există vene.

Sursa


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL