Coronavirus - România: 222559 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Salariile au scăzut cu 2,9% în august, pe fondul crizei economice generate de pandemie

Friday, 09 October 2020, 10:47 Sursă: realitatea.net

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost, în august, de 5.337 lei, cu 131 lei (-2,4%) mai mic decât în iulie. Și valoarea medie nominală netă  a scăzut cu 97 lei (-2,9%), la 3.275 lei, arată datele INS.

Cele mai mari câștiguri salariale nete au fost în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, respectiv 7.431 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, 1.704 lei.

Scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de diversele efecte negative ale crizei economice generate de pandemie (restrângerea activității, șomaj, reducerea timpului de lucru, etc).

Cele mai mari scăderi față de luna precedentă au fost în industria cărbunelui, unde salariile au fost mai mici, în medie, cu 17,1%. 

Cele mai semnificative creşteri salariale au fost în activităţile de servicii anexe extracţiei (5,7%).

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net, în special din cauza acordării tichete de vacanţă în luna iulie. Din acest motiv, în învăţământ câștigurile au fost mai mici cu 12,1%, inclusiv prin reducerea sumelor reprezentând plata cu ora pe perioada vacanţei și administraţie publică (-2,6%), potrivit INS.

Salariul mediu net din august 2020 a fost cu 7,6% mai mare decât cel din august anul trecut. 

Puterea de cumpărare a salariului net a crescut și ea în raportarea de la an la an (104,8%), dar a scăzut față de luna precedentă (97,1%).


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL