Coronavirus - România: 113589 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Românul care a trăit un secol și jumătate. Care a fost secretul lui

Sunday, 29 March 2015, 16:24 Sursă: REALITATEA.NET

Maftei Pop s-a născut în anul 1804 şi a trăit până în anul 1952, aproape trei vieţi de om. Era un om simplu, care însă a fost ferit de boli şi probleme medicale.

Primarul comunei clujene Recea Cristur, Rus Laurian Alexandru, confirmă pentru Adevarul.ro faptul că sunt documente care atestă că acest om a trăit 148 de ani.

Bărbatul ar fi fugit din loc în loc toată viaţa, din cauza unui omor accidental. Pe vremea când era cioban, acesta ar fi omorât din greşeală un copil. Fapta, pe care a regretat-o până la moarte, l-ar fi urmărit toată viaţa.

La Revoluţia din 1848, Maftei Pop deja avea 44 de ani, la începerea Primului Război Mondial, bărbatul avea deja peste 100 de ani, iar la Unirea din 1918 avea aproape 115 ani.

A prins şi al Doilea Război Mondial, dar şi instalarea comunismului. Maftei Pop a atras atenţia savanţilor I.C. Parhon şi Ana Aslan În anii '50, chiar înainte să se stingă, bărbatul a fost vizitat de academicianul Constantin Ion Parhon, care a şi inclus parte din povestea sa în studiul „Biologia Vârstelor", carte care a apărut la doar câţiva ani după dispariţia sa. La vizita întreprinsă de I.C. Parhon a participat şi Ana Aslan

I.C. Parhon notează că avea o alimentaţie mixtă, în care predomina totuşi laptele, brânza şi mămăliga. „Putea însă să mănânce şi o oaie întreagă la o masă, pe care o primea în schimbul muncii lui. Nu a abuzat niciodată de alcool, nu a fumat niciodată mai mult de 4-5 ţigări pe zi; nu a dormit niciodată în casă, ci pe prispă sau sub un şopron, având ca pernă o buturugă de lemn, umblând atât vara, cât şi iarna îmbrăcat într-o cămaşă albă descheiată la gât", completează Parhon în studiul său. Mai multe..


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL