Coronavirus - România: 119683 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

BOMBA CU CEAS care ameninţă locurile de muncă ale românilor

Wednesday, 23 July 2014, 12:34 Sursă: REALITATEA.NET

Aproape 62% dintre locurile de munca din Romania sunt in pericol sa dispara din cauza automatizarii activitatilor, rata fiind cea mai ridicata din Uniunea Europeana (UE), unde media se situeaza la 54%, conform unui studiu publicat de institutul Bruegel şi prezentat de Ziare.com.

In randul celor 28 de state UE, riscul de computerizare a locurilor de munca variaza de la 46,69% in Suedia la 61,93% in Romania, arata studiul publicat de economistul Jeremy Bowles.

In comparatie, un studiu similar din septembrie realizat de Carl Frey si Michael Osborne de la Universitatea Oxford a aratat ca 47% dintre americani se aflau in categoria celor care risca sa-si piarda posturile din cauza avansului tehnologic, care presupune o automatizare a activitatii lor in urmatorii 10 sau 20 de ani.

Tarile din nordul Europei, printre care Marea Britanie, Germania si Franta au un risc generat de automatizare similar celui al SUA, afirma Bowles, care lucreaza la Centrul International pentru Crestere de la London School of Economics.

Deloc surprinzator, tarile de la periferia zonei euro vor suferi cel mai mult dintre membrii uniunii monetare, avand in vedere ca dezvoltarea capacitatii robotilor de a invata si cresterea mobilitatii acestora vor afecta in principal locurile de munca cu salarii mici si cerinte reduse in privinta calificarii, imune in trecut la automatizare.

Impactul ar putea fi moderat de faptul ca tarile de la periferia zonei euro au adoptat, de-a lungul istoriei, noile tehnologii mai lent decat vecinii din nord, a spus Bowles.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL