Coronavirus - România: 18594 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

România a intrat în STAREA de ALERTĂ. DECIZIILE Comitetului Național pentru Situații de Urgență

Thursday, 14 May 2020, 23:34 Sursă: realitatea.net

Principalele declaratii

Marcel Vela, ministrul de Interne

Comitetul Național pentru Situatii de Urgenta adopta Hotărârea privind aprobara instituirii Stării de Alertă și a măsurilor necesare a fi menținute pentru perevenirea și răspândirea infecțiilor:

Art.1 Începând cu data de 15.05.2020,se declară Starea de alertă la nivel național,pentruo perioadă de 30 de zile.

Art.2 Măsurile de prevenire și control a infecțiilor,aplicabile pe timpul stării de alertă,sunt prevăzute în anexa, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art.3 Regulilede desfășurare a unoractivitățicare necesită măsuri specificede protecție sanitară se adoptă prin ordin comun alministruluisănătății și al ministruluicu competență în domeniu.

Art.4 Pentru alte măsuri decât cele prevăzute la art. 3, necesare aducerii la îndeplinire a prezentei hotărâri, autoritățile administrației publice centrale și locale emitacte normativeşi acteadministrative,potrivit normelor de competență și domeniilor de activitate pe care le gestionează.

Art.5 În aplicarea dispozițiilor art. 71 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 11/2020, privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei,aprobată cu modificări și completări prinLegea20/2020, cu modificările și completările ulterioare,și ale HG nr.557/2016 privind managementul tipurilor de risc, secretarul de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgențădin cadrul Ministerului Afacerilor   Interne,dispune,în  colaborare  cu  Ministerul  Sănătății, prin   ordin   al comandantului  acțiunii,măsurile  necesare  prevenirii  și  combaterii  infecțiilor  cu coronavirusul SARS-CoV-2, în cadrul acțiunilor de răspuns la nivel național.

Art.6 Prezenta Hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I

Secretarul de stat din MAI dispune in colaborare cu ministrul Sanatatii masurile necesare prevenirii si combaterii SARS-CoV-2. 

Raed Arafat, secretar de stat MAI

Din 15 mai, în spațiile comerciale, mijloace de transport, locul de muncă și alte spații închise este obligatorie purtarea măștii

Se recomandă munca de la domiciliu, iar dacă nu e posibil, agenții economici trebuie să asigure măsuri de triaj epidemiologic, decalarea programului de lucru cu 3 ore pentru entitățile cu număr mai mare de 50 de angajați

Instituțiile care lucrează cu publicul iau măsuri pentru organizarea activității: suprafață minim de 4 mp pentru fiecare persoană, să nu permită accesul persoanelor cu temperatura de peste 37,3 grade și să asigure dezinfectarea

Este suspendată temporar activitatea de servire in spațiile comune ale restaurantelor, cantinelor, inclusiv teraselor deschise 

Rămân suspendate zborurile spre și dinspre Austria, Italia, Franța, Germania, Maria Britanie, Spania, SUA, Turcia, Iran și dinspre aceste țări, cu excepția unor  misiuni de transport, de intervenție, umanitare

Se suspendă transportul rutier internațional de persoane pentru toate cursele spre Italia, Franța, Germania, Spania, Turcia până în 1 iunie, cu aceleași excepții

Anexa urmeaza sa fie publicata in seara aceasta in Monitorul Oficial.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

Se trece intr-un context al pandemiei, in care suntem pe panta usor descendenta, cu numar de cazuri noi si la terapie intensiva in scadere, cu 9.000 de vindecari. Suntem intr-un context in care ramanem cu precautii, in care apar masuri de relaxare. Reluarea activitatilor se desfasoara in cadrul unor reguli care se vor gasi in ordin comun.

Reluarea sporturilor individuale sau cantonament pentru sportul de performanta la ordinul ministrului Tineretuui.

Regulile pentru clasele terminale se vor gasi in ordin comun cu ministrul Educatiei.

Incepand cu 15 mai se reiau si slujbele religioase in exteriorul bisericii. E un prim pas pentru a face o evaluare timp de 14 ziile, apoi sa se dea voie si in biserica Aceste reguli vor fi in ordin comun cu Secretariatul pentru culte.

Se deschid hotelurile. 

Deschiderea saloanelor de ingrijire corporala si regulile se vor gasi in ordin comun cu ministrii Economiei si Muncii

Reluarea transportului in comun, in ordin comun cu Ministrul Transporturilor

Se reiau si activitatile in cabinetele de stomatologie, regulile in ordin al ministrului Sanatatii. Pacientii care au si patologie COVID pot merge in cabinete special desemnate.

Se vor fixa reguli și pentru ambulatoriile din spitalele non-COVID

Ne aflăm în continuare în desfășurarea unei patologii și nu trebuie să o scăpăm din mână. Exista un moment al relaxarii care trebuie bine gestionat. Evaluarea masurilor care incep acum va fi dupa 14 zile. 

Marcel Vela, ministrul de Interne

Principalul nostru scop e protejarea sanatatii populatiei. Împreuna vom reusi, si pentru a invinge trebuie sa fim responsabili, responsabili, responsabili!

Va dorim multa sanatate!


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL