Coronavirus - România: 18594 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

România 2019 | Dan Dungaciu: Plahotniuc e o bombă pentru România

Friday, 29 March 2019, 23:54 Sursă: REALITATEA.NET

Comentariul lui Dan Dungaciu a pornit de la reacţia ambasadorului Chişinăului la Bucureşti faţă de un sondaj care arată că majoritatea transnistrenilor nu se consideră români, ci moldoveni, ruşi sau ucrainei. 

"Avem de-a face cu o minciună care de prea mult timp a guvernat reacţia de la Bucureşti privind Unirea şi Republica Moldova. Problema de fond este că un stat care s-a bazat pe teoria identitară de sorginte sovietică potrivit căreia moldovenii sunt un popor diferit, care are în Constituţia limba moldovenească, s-a inflamat la nivelul liderilor şi al diplomţiei atunci când a venit vorba de identitatea transnistrenilor. (...) De fapt, ce se întâmplă în Transnistria în rapot cu Republica Moldova este exact acelaşi lucru care se întâmplă între Republica Moldova şi România", a explicat Dungaciu. 

"Aici e marea ipocrizie de care trebuie să scăpăm dacă vrem să construim ceva. De aici ar trebuie să pornim în construirea pe baze sănătoare a discuţiei unioniste. Este România sora Republicii Moldova şi viceversa? Dacă da, lucrurl acesta trebuie asumat, iar ajutorul României necondiţionat. Dacă nu, şi în acest moment Chişinăul refuză să-şi asume o identitate comună, e absurd să soliciţi României ajutoare şi sprijin necondiţionat în numele unui ideal pe care tu de fapt îl negi. Asta se întâmplă acum în relaţiile bilateriale, o schizofrenie de proporţii," a mai afirmat politologul, în dialogu său cu Cozmin Guşă. 

România a investit mult în Republica Moldova fără a pri

Dan Dungaciu susţine chiar că s-a ajuns într-un moment în care autorităţile din România ar trebui să tagă linia, să vadă cât de mult au investit peste Prut şi cât de insignifiante sunt aceste investiţii din perspectiva relaţiei bilaterale.  

"De la guvernarea Ponta încoace, s-au organizat şedinţe comune de guvern, cu bani româneşti, s-au făcut investiţii majore şi anul trecut, când în România a fost marcat Centenarul Unirii , în Republica Molodva nu s-a orgniazat nimic care să amintească de evenimentul major care a avut loc cu un secol în urmă.

Aici e schizofrenia, de 30 de ani ne minţim unii pe alţii, ne-am făcut că nu vedem atitudinea celor de la Chişnău, nu vedem o guvernare care a renunţat explicit la orientarea pro-vest, în ciuda faptul că bunăstarea vine în mai mare măsură de la Uniunea europeană şi de la investiţiile României. 

Plahotniuc este o bombă care va exploda în faţa României

Dan Dungaciu are un pronostic pesimist legat de viitorul Republicii Moldova în condiţiile în care, previzibil, Vlad Plahotniuc şi forţele poltice din sfera lui de influenţă vor ajunge la putere. "Plahotniuc este un proiect politic care se va dovedi o fundătură, o bombă care va exploda în faţa României, cu efecte devastatoare. În situaţia asta, povestea că Dodon e rău şi Plahotniuc este binele se prăbuşeşte, asta înseamnă mână liberă la Chişinău pentru orientarea către interesle Federaţiei Ruse. (...) Vom avea 2 state, Moldova şi Ucraina, federalizate ciu enclavele filoruse Transnistria şi Donbas, sub control direct al Moscovei. Din acest motiv, acele regiuni mici vor avea o putere mare asupra întregului, pe modelul "coada care dă din câine", cum spun americanii. Dacă o coaliţie Dodon-Plahotniuc se pune în mişcare, mi-e teamă că spre asta se îndreaptă lucurile", este de părere politologul.

Întrebat de Cozmin Guşă ce ar trebui să facă autorităţile de la Bucureşti în următorii ani, Dan Dungaciu a opinat că prioritatea este ca, în relaţia cu partenerii europeni şi nord-atlantic că singura regine ce se mai poate salva din acest pachet al parteneriatului estic este doar republica Moldova fără regiunea transnistreanî. Este singuira bucată teritoatăl din fostul URSS care mai potate fi aduă, pe diverse căi, poate pe modelul german, în spaţiul euratlantic", a mai afirmat politologul în emisiunea "România 2019"". 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL