Coronavirus - România: 66631 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Reacția ANI, după adoptatarea proiectului care permite demnitarilor să-și angajeze rudele

Thursday, 06 April 2017, 17:36 Sursă: REALITATEA.NET

Mai exact, aleșii au înlocuit sintagma "Conflictul de interese" cu "Folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane" şi au eliminat trimiterea la articolul 301 din articolul 308.

"Agenția Națională de Integritate aduce la cunoștința opiniei publice faptul că modificarea Legii nr. 161/2003 (www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=15081), adoptată marți, 4 aprilie, de către Camera Deputaților (Cameră decizională), restrânge cadrul normativ al incompatibilităților, aplicabil categoriilor de persoane prevăzute la art.1, alin.1 din Legea nr.176/2010 și poate avea un impact negativ în ceea ce privește exercitarea funcțiilor și a calităților publice în condiții de integritate", se arată într-un comunicat al ANI. 

Potrivit documentului, ANI e emis încă din martie 2015, a emis un punct de vedere negativ cu privire la propunerea legislativă pentru modificarea art. 82, alin. (1), lit.a) din Legea nr. 161/2003.

Totodată, în iunie 2015, ca urmare a adoptării de către Comisia juridică a Senatului a modificărilor art.82, alin.(1), lit.a) din Legea nr.161/2003, Agenția Națională de Integritate a atras atenția asupra implicațiilor pe care le poate avea această modificare legislativă.

Cu toate acestea, pe 4 aprilie, forma adoptată de către Camera Deputaților a adus o serie de modificări următoarelor articole din Legea nr.161/2003:

- partea introductivă și lit.a) ale alin.(1), art.82 — Incompatibilități privind calitatea de parlamentar; partea introductivă a alin.(1), art.84 — Incompatibilități privind funcția de membru al Guvernului;

- partea introductivă a alin.(1), art.85 — Incompatibilități privind funcția de prefect și subprefect;

- partea introductivă a alin.(1), art.87 — Incompatibilități privind funcția de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al Consiliului Județean;

- partea introductivă a alin.(1), art.88 — Incompatibilități privind funcția de consilier local sau consilier județean; alin.(1), art.94 — Incompatibilități privind funcționarii publici.

"Agenția consideră că, prin eliminarea situațiilor de incompatibilitate menționate, această propunere legislativă creează premise pentru generarea unor conflicte de interese și, evident, presupune eludarea principiilor care guvernează prevenirea conflictului de interese în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, principii instituite imperativ de lege", se mai arată în același comunicat.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL