RAPORT Ce s-a întâmplat cu suprafața pădurilor din România în ultimii 25 de ani

Friday, 24 March 2017, 17:43 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Creșterea pădurii în România este evaluată la 54 milioane mc, indică același document. "Volumul legal exploatat a fost, în medie, de 18 milioane mc în ultimii ani. Chiar dacă luăm în calcul volumul raportat de IFN (Inventarul Forestier Național – n.r.) de 26,8 milioane mc ca volum total "dispărut" din păduri, România extrage sub 50% din creșterea pădurilor, mult sub media europeană de 60%", este una dintre cele mai importante observații ale raportului.

Acesta va fi prezentat detaliat marți, 28 martie, în cadrul unei conferințe prilejuite de Ziua Națională a Pădurilor și la care vor participa organizații reprezentative ale proprietarilor de păduri, administrației silvice, sectorului de exploatare și prelucrare a lemnului, industriei mobilei alături de ONG-uri, obiectivul întâlnirii fiind acela de a demonta miturile care afectează în acest moment industria lemnului. 

„Este  nevoie de o dezbatere profesionistă privind starea pădurilor și a industriei lemnului, folosind informații credibile și de referință. Doar astfel putem înlătura din percepția publică greșelile și miturile conform cărora rămânem fără păduri, fără oxigen, exportăm bușteni și industria e neproductivă. Această abordare emoțională, bazată pe mituri, a ajuns să  facă  rău întregii industrii a lemnului”, a declarat Constantin Tobescu, vicepreședintele Federației Proprietarilor de Păduri din România Nostra Silva.

Potrivit documentului, suprafața pădurilor din România a crescut la 6,9 milioane ha de pădure. S-a înregistrat așadar o creștere constantă a stocului de masă lemnoasă pe picior în pădurile României, stoc care se reflectă în volumul de 322 mc/ha masă lemnoasă, unul dintre cele mai mari volume medii din Europa, mult peste media de 150 mc pe nivel european, mai observă raportul.

De menționat și că industria forestieră are o pondere totală de 3,5% la formarea PIB și de 7% în exporturi. Aportul net de peste 3 miliarde euro face ca aceasta să fie principalul contributor în echilibrarea balanței valutare a României.

 

 

 


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: MEDIU