Coronavirus - România: 19398 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Rafila dezminte mitul lansat de Trump. Dacă stăm la soare, ne putem bronza

Monday, 11 May 2020, 23:30 Sursă: Realitatea.net

Înttr-o emisiune TV, Alexandru Rafila a analizat, punctual, zece informații des vehiculare privind tratamente sau fenomene ce ar putea combate coronavirusul.

1. Dacă stăm la soare, virusul dispare.

Alexandru Rafila: Razele ultraviolete ucid virusul, dar dacă e pe o suprafață expusă radiațiilor ultraviolete. (...) Noi, dacă stăm la soare, nu are nicio legătură, pentru că noi îl transmitem prin picăturile pe care le eliminăm.

2. Vitamina D ajută la combaterea coronavirus și conferă imunitate

Alexandru Rafila: Nu suntem imuni la coronavirus dacă luăm vitamina D, dar e nevoie să iei vitamina D dacă stai mult în casă și nu ai fost expus la lumina solară. Efectul nu e legat de infecția cu coronavirus, ci e legat de sinteza vitaminei D și de metabolismul calciului, care e deficitar la o anumită vârstă. 

3. Coronavirus cirulă în aer, peste tot, deci este imposibil să ne ferim de el

Alexandru Rafila: Nu circulă peste tot.(...) Transmiterea virusului prin aer trebuie să fie condiționată de apropierea de o persoană infectată, care elimină prin vorbire, tuse, strănut, pictăruri care pot fi inhalte de alte persoane. Deci nu există un pericol dacă mergem în aer liber.

4. Dacă purtăm toți mască, coronavirus o să dispară

Alexandru Rafila: Acesta nu e chiar un mit. A apărut un studiu care demonstrează că dacă 90% din populație utilizează masca și o utilizează corect, atunci  transmiterea scade și epidemia se oprește. 

5. Dacă facem gargară cu sare / bicarbonat, eliminăm virusul din gât și nu mai ajunge în plămâni

Alexandru Rafila: Virusul nu se multiplică în gât, ci e prezent acolo din cauza infecției pulmonare. Cred că mult mai eficient decât să facem gargară cu sare e să ne spălăm pe dinți. Acesta e un mare câștig, care s-ar putea alătura spălatului pe mâini.

6. Coronavirusul se depune pe orice suprafețe și rămâne acolo mai multe zile

Alexandru Rafila:  Se poate să existe această cale dacă suprafața a fost contaminată dacă cineva a strănutat pe o astfel de suprafață. Virusul trăiește pe aceste suprafețe între câteva ore și câteva zile. Depinde de tipul de suprafață.

7. Dacă bem apă din rețeaua urbană, tratată cu clor, suntem mai feriți de coronavirus

Alexandru Rafila: Nu cred că în apa de băut există o cantitate de clor suficientă care să distrugă microbii. 

8. Coronavirusul iubește praful și mizeria, se cuibărește pe bulevarde, străzi, trotuare, case murdare

Alexandru Rafila: Toate micro-organismele iubesc praful și mizeria, nu neapărat coronavirusul. De aceea, recomandările care au existat pentru combaterea pericolului reprezentat de mediul ambiant în care trăim noi s-au rezumat la curățenie. Curățarea străzilor, a spațiilor publice cu apă și detergent.

9. Coronavirusul o să dispară la vară, odată cu venirea temperaturilor mari

Alexandru Rafila: Nu știu dacă va dispărea, dar sper că transmisibilitatea lui va fi mult redusă.

10. Săpunul este cel mai ieftin și sigur dezinfectant, mai tare decât clorul și soluțiile alcoolice

Alexandru Rafila: Este corect. (...) E mai bun decât alcoolul. E mai bine să ne spălăm pe mâini decât să purtăm mănuși. Oricum, înainte să punem mănușile și când le scoatem, trebuie să ne spălăm pe mâini.

 


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL