Inspecția Judiciară: Procurorii DNA au încălcat principiul separaţiei puterilor, în ancheta OUG 13

Wednesday, 06 September 2017, 13:32 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

 Potrivit unui comunicat al Inspecţia Judiciară transmis, miercuri, acțiunile celor trei procurori au avut ca rezultat încălcarea principiul separației puterilor în stat și deteriorarea încrederii și a respectului opiniei publice față de funcția de magistrat.

Referitor la nerespectarea normelor de drept procesual care reglementează competența DNA, inspectorii judiciari au apreciat că, prin conduita adoptată de procurorul șef de secție Marius Bogdan Bulancea și procurorul șef adjunct secție Paul Silviu Dumitriu, în ceea ce privește înregistrarea denunțului formulat la 31 ianuarie 2017 și constituirea dosarului, au fost nesocotite o serie de dispoziții din Codul de procedură penală, Legea 78/2000 și din Legea 115/1999.

Inspecţia Judiciară a mai anunțat că a constatat și nerespectarea normelor de drept procesual în exercitarea atribuțiilor de serviciu. Acestea impuneau organului judiciar clasarea cauzei fără a efectua acte de urmărire penală, ca urmare a incidenței unuia dintre cazurile care împiedică exercitarea acțiunii penale, dar și să nu dispună începerea urmăririi penale cu privire la faptă, întrucât "toate faptele reclamate în cauză priveau în realitate aspecte legate de procedura de adoptare a unui act normativ, respectiv aspecte de oportunitate și legalitate care nu cad sub incidența controlului organelor de cercetare penală, indiferent de încadrarea juridică stabilită de către procuror".

"Totodată, inspectorii judiciari au reținut în sarcina procurorului șef secție încălcarea dispozițiilor art. 304 alin. 2 cu referire la prevederile alin. 1 CPP, manifestată în raport de măsurile dispuse în ceea ce privește efectuarea urmăririi penale în dosar (în legătură cu desemnarea unui al doilea procuror de caz și cu semnarea a numeroase adrese întocmite în cauză, transmise altor instituții, având ca obiect solicitările formulate de către procurorii de caz în interesul urmăririi penale efectuate) și neexercitarea din oficiu a atribuțiilor privind infirmarea actelor sau măsurilor date de procurorii de caz cu nerespectarea dispozițiilor legale", se mai arată în comunicat.

Conform sursei citate, urmarea imediată produsă, deși nu condiționează existența abaterii disciplinare săvârșită în modalitatea identificată, respectiv gravă neglijență, constă în încălcarea gravă a principiului separației puterilor în stat — cum s-a constatat deja printr-o decizie din 27 februarie pronunțată de către Curtea Constituțională — în raport de conduita adoptată de procurorii cercetați, care s-au considerat competenți să verifice oportunitatea, respectarea procedurii legislative și, implicit, legalitatea adoptării ordonanței de urgență a Guvernului.

Potrivit IJ, o altă urmare constă în "deteriorarea încrederii și a respectului opiniei publice față de funcția de magistrat, cu consecința afectării imaginii justiției, ca serviciu public". Aceasta s-ar datora faptului că, prin încălcarea normelor de procedură penală de către cei trei procurori, s-a constatat de către instanța constituțională că "Ministerul Public nu doar că și-a depășit atribuțiile prevăzute de Constituție și de lege, dar și-a și arogat atribuții ce aparțin Curții Constituționale sau puterii legislative".

Acțiunea disciplinară a fost înaintată Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea magistraților cercetați.

Anterior comunicatului transmis de Inspecţia Judiciară, surse judiciare afirmat pentru Mediafax că procurorii DNA Marius Bulancea, Paul Dumitriu şi Jean Uncheşelu, care au anchetat modul în care s-a adoptat OUG 13, sunt cercetaţi disciplinar de Inspecţia Judiciară.

Inspectorii judiciari verifică dacă cei trei procurori anticorupţie şi-au exercitat cu rea credinţă sau cu gravă neglijenţă funcţia.

Inspecţia Judiciară va trimite secţiei pentru procurori din Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) raportul întocmit în cazul celor trei procurori. Ulterior, CSM va stabili ce măsuri se impun în acest caz.

Marius Bulancea este şeful Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din DNA, în trecut fiind consilierul Laurei Codruţa Kovesi. Acesta a trimis în judecată dosarul Gala Bute.

Paul Dumitriu este adjunctul secţiei menţionate, fiind procurorul care a intrumentat dosarul „Transformatorul”, în care a fost condamnat la închisoare cu executare fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu. Magistratul a candidat pentru un loc în CSM însă nu întrunit voturile necesare.

Jean Uncheşelu este procurorul care l-a trimis în judecată pe Victor Ponta, având în investigare şi alte cauze cunoscute.

Dosarul privind adoptarea OUG 13 a fost instrumentat de Jean Uncheşelu, înainte ca acesta să fie trimis la Parchetul general, unde, cele mai multe acuzaţii s-au clasat. În ceea ce priveşte infracţiunea de favorizarea infractorului, cauza a fost retrimisă la DNA.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ