Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

Vinovații tragediei din Colectiv riscă 25 de ani de închisoare sau detenție pe viață

Saturday, 31 October 2015, 12:11 Sursă: REALITATEA.NET

UPDATE: În continuarea cercetărilor în cauza privind incendiul produs în Clubul Colectiv din Bucureşti, soldat cu decesul mai multor persoane şi vătămarea corporală a altora, în cursul zilei de astăzi, 31.10.2015, s-a efectuat prima parte a cercetării la faţa locului de către o echipă constituită din reprezentanţi ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Omoruri, Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigaţii Criminale, Institutul Naţional de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Serviciul Criminalistic din cadrul DGPMB, alături de specialişti din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Criminalistică şi INSEMEX Petroşani. 

În cadrul activităţilor desfăşurate au fost ridicate mijloace materiale de probă ce urmează să fie folosite pentru lămurirea împrejurărilor în care a avut loc evenimentul din data de 30.10.2015.

Au fost realizate activităţi de examinare şi identificare a persoanelor decedate la INML, până în acest moment existând date cu privire la identitatea a 21 de persoane din cele 26 transportate la INML.

Au fost verificate persoanele internate în unităţile spitaliceşti, stabilindu-se care dintre acestea pot fi audiate.
Totodată, cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul DGPMB – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economico - Financiare au fost verificate activităţile comerciale desfăşurate în incinta clubului unde a avut loc evenimentul.
Mâine, 01.11.2015, vor fi continuate activităţile de cercetare la faţa locului şi de identificare a persoanelor decedate şi vor fi efectuate autopsiile medico-legale dispuse de procuror.

În paralel vor fi audiate persoane care ar putea avea cunoştinţă despre împrejurările şi modul în care a avut loc evenimentul.

În cursul zilei de mâine vom informa opinia publică cu privire la activităţile desfăşurate.

UPDATE: Procurorul General al României a afirmat că a intrat în Clubul Colectiv și că nu mai există niciun risc. ”Se poate intra, ancheta la fața locului poate continua”, a spus acesta.

”Clubul este carbonizat, totul este negru, funingine. O imagine dezolantă”, a spus Tiberiu Nițu, completând că a fost ridicată unitate de stocare a imaginilor din interiorul clubului.

Nițu a mai afirmat că nu vrea să spună de pe acum dacă va fi acuzat cineva pentru omor calificat sau ucidere de culpă. ”Se vor stabili formele de vinovăție”, a adăugat acesta.

Potrivit procurorului general al României, dosarul a fost preluat de la Parchetul Capitalei "datorită complexității, anvergurii situației și a faptului că trebuie lucrat cu multe instituții pentru a stabili cât se poate de repede împrejurările producererii evenimentului".

"S-a început o anchetă penală la Parchetul Capitalei pe care am preluat-o. Este începută urmărirea penală cu privire la faptele de omor calificat și distrugere calificată. Urmează să intrăm pentru a putea face cercetarea la fața locului", a declarat Tiberiu Nițu. 

Întrebat de ce s-a schimbat încadrarea, Nițu a răspuns:

"Este prematur să ne pronunțăm cu privire la luarea unei astfel de decizii. Urmează audieri, încă nu au fost finalizate. Bineînțeles că se va proceda cu stabilirea împrejurărilor în care au avut loc evenimentele".

"S-au văzut mai multe imagini. Au fost vizionate și fotografii. În momentul de față, colegii noștri sunt aici și așteaptă să intre în locație. Momentan, așteptăm să putem intra în zona respectivă. Considerentele urmează să le stabilim, de aceea am preluat dosarul. Eu nu am vizionat nicio imagine. Nu e vorba că bănuim pe cineva. De obicei, se urmărește fapta mai gravă și vedem în funcție, de cursul anchetei, unde vom ajunge. Momentan nu se poate intra. Urmează să merg personal la fața locului. Pe parcursul zilei, vă vom comunica pașii pe care i-am făcut. Important este că ne-am mobilizat", a mai spus Tiberiu Nițu. 


 

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL