Principesa Margareta, discurs la sărbătorirea centenarului independenței Finlandei

Monday, 04 December 2017, 22:08 Sursă: REALITATEA.NET

"Principele Radu şi cu mine suntem încântaţi să găzduim această seară, pentru a onora o ţară remarcabilă, un drag prieten al României, o naţiune admirată pentru forţa ei de a rezista, pentru demnitatea şi patriotismul ei şi un aliat important în Uniunea Europeană. Aproape un secol după ce străbunicii noştri au stabilit relaţii diplomatice între ţările noastre, suntem împreună în această seară pentru a vorbi despre legăturile noastre, pentru a onora munca exemplară a predecesorilor noştri şi pentru a ne angaja într-un viitor prosper şi demn pentru statele şi naţiunile noastre. În numele Familiei Regale, vă doresc tuturor un paşnic şi foarte bun an nou!", a afirmat principesa moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei române, în discursul rostit la ceremonia şi dineul de la Palatul Elisabeta cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la declararea independenţei Republicii Finlanda.

Pricipesa a evocat recunoașterea de către România, curând după Primul Război Mondial, a independenței Finlandei și stabilirea de către cele două țări de relații diplomatice la 28 iunie 1920, în timpul domniei străbunicului său, regele Ferdinand, și al președintelui Kaarlo Juho Stlhlberg al Finlandei.

Ea a amintit "marea admiraţie pentru extraordinarul om de stat care a fost mareşalul Carl Gustaf Emil Mannerheim" pe care o nutreşte, împreună cu principele Radu, afirmând că acela care este considerat "părintele Finlandei moderne" reprezintă "un model pentru noi toţi, prin curajul, stăpânirea, forţa şi hotărârea sa".

Totodată, Custodele Coroanei române a spus că Familia Regală a vizitat Finlanda de două ori, în anii 2003 şi 2006 şi s-a întâlnit în mai multe rânduri cu fostul preşedinte al Finlandei Tarja Halonen.

"Un moment simbolic pentru noi a fost vizita pe care soţul meu a făcut-o la Helsinki în decembrie 2006, când Finlanda deţinea preşedinţia Consiliului UE, cu doar cu două săptămâni înainte ca România să devină membru cu drepturi depline al Uniunii Europene", a mai afirmat principesa Margareta.


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL