Primul semn CLAR că se apropie recesiunea economică

Tuesday, 19 February 2019, 15:05 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Ritmul de creştere a comerţului mondial va continua să încetinească în 2019, avertizează Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

Mai mulţi indicatori ai schimburilor comerciale de bunuri au atins cel mai scăzut nivel din ultimii nouă ani în primul trimestru, ceea ce ar trebui să îi alerteze pe decidenţi cu privire la o încetinire peste aşteptări a comerţului mondial, dacă tensiunile comerciale vor continua, a anunţat marţi OMC, potrivit Bloomberg.

În luna septembrie 2018, OMC prognoza că schimburile comerciale mondiale vor înregistra o creştere de 3,7% în 2019, după un avans estimat la 3,9% în 2018.

"Aceste estimări ar putea fi revizuite în jos dacă condiţiile comerciale vor continua să se deterioreze. Declinul simultan al mai multor indicatori asociaţi cu comerţul ar trebui să îi pună în alertă pe decidenţi cu privire la o încetinire mai agresivă, în situaţia în care actualele tensiuni comerciale rămân nerezolvate", a informat OMC în ultimul său raport trimestrial cu privire la comerţul mondial.

În acest raport, OMC a anunţat că a înregistrat scăderi semnificative pentru majoritatea indicilor care urmăresc cererile de export aerian de marfă, producţia de automobile, componente electronice şi materii prime agricole. OMC subliniază că aceşti indicatori ai comerţului mondial sunt la cel mai slab nivel din ultimii nouă ani.

Acest raport vine într-un moment în care oficialii americani şi chinezi poartă discuţii la Washington, în ideea de a-şi soluţiona disputele comerciale. Preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va introduce tarife vamale suplimentare de 25% pentru produse chineze în valoare de 200 de miliarde de dolari, dacă negociatorii nu vor reuşi să ajungă la un acord până la 1 martie 2019.

Potrivit Agerpres, OMC a avertizat anterior că o gamă largă de conflicte comerciale afectează încrederea companiilor şi deciziile de investiţii. Anul trecut OMC şi-a revizuit în jos estimările privind comerţul global în 2019 şi a avertizat că tensiunile între marii parteneri comerciali ameninţă creşterea economică mondială.Adaugă părerea ta
Alte articole din: ECONOMIE