Coronavirus - România: 19517 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Prigoana sexuală din comunism. Puneau ochii pe tine, te înghesuiau în spitalul de psihiatrie

Sunday, 10 May 2015, 16:12 Sursă: REALITATEA.NET

Nu de puţine ori, în perioada comunismului, România a fost acuzată că utilizează psihiatria ca armă politică. Homosexualii, lesbienele sau pedofilii au fost luaţi în evidenţele psihiatrilor şi etichetaţi ca suferind de "tulburări de personalitate". O spune doctorul clujean Traian Neamțu, cel care a condus Laboratorul de Sănătate Mintală Cluj în perioada 1975 – 2014.

Pentru că a vrut să demonstreze că nu folosește psihiatria în scopuri politice, cum era acuzat de occident, regimul comunist a înființat la Cluj și în alte orașe ale României în anii '70 Laboratore de Sănătate Mintală, unde au fost trecuți în evidență și tratați bolnavii mintali, potrivit Monitorul de Cluj.

Pentru că România era acuzată că folosește psihiatria în scopuri politice, Organizația Mondială a Sănătății a început să monitorizeze modul în care era practicată psihiatria în țară. În acest fel a apărut câte un laborator în principalele orașe ale României, care ținea în evidență bolnavii psihici.

Printre clujeni, susține doctorul, bolile cele mai des întâlnite în trecut erau tulburările de personalitate. „La tulburările de personalitate erau incluse și perversiunile sexuale: homosexualitatea, pedofilia și altele. Erau codificate ca boli și condamnate", a spus acesta. Drogurile nu existau atunci, iar românii se refugiau în alcool.

„Mai era o categorie des întâlnită atunci: alcoolismul. Erau foarte mulți alcoolici. Toxicofiliile și toxicomaniile care sunt astăzi nu existau atunci. N-am avut toxicomani sau morfinomani. Nu aveau de unde să cumpere și când cumpărau erau condamnați. Azi au crescut bolile mintale și au crescut toxicomaniile. De la etnobotanice la cannabis până la morfină. Și sunt toxicomanii grave", a declarat doctorul.

Problemele psihice diferă odată cu trecerea anilor. Dacă pe vremea lui Ceaușescu românii nu se gândeau cum să-și administreze afacerile, democrația a schimbat regulile jocului și unii au devenit patroni. Nu toți însă se pricep să conducă și intră în faliment.

„Diferă mult bolnavii psihici înainte de 1989. Au crescut tentativele de suicid sau suicidul. Înainte nu erau atâția. În ce sens? Acum sunt mulți care n-au ce lucra sau care falimentează. Am avut azi un pacient care a intrat în faliment și a vrut să se sinucidă pentru că a luat bani din bancă", a mai spus Neamțu.

Homosexualii și pedofilii era vânați de comuniști. Doctorul susține că cei care practicau homosexualitatea, lesbianismul sau pedofilia, care erau considerate boli înainte de 1989 și erau pedepsite prin lege, se ascundeau foarte mult de autoritățile comuniste și se foloseau de paravanul căsătoriei pentru a-și masca intențiile.

„Homosexualii au existat și în perioada comunistă și stiu câteva cazuri, dar era ceva rarisim. Aveau grijă să nu fie prinși. Cunosc cazuri și de pedofili care erau o personalitate: ingineri, medici. Bineînțeles, ei erau bisexuali, dar aveau și această tendință homosexuală sau pedofilă. Erau căsătoriți ca să aibă un paravan, dar în același timp aveau și aceste preocupări. Cel mai des printre femei era întâlnit lesbianismul, însă cazurile erau foarte rare. Lucrurile astea se mascau", a declarat Traian Neamțu.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL