Preşedintele Consiliului Fiscal: Cu ce s-ar putea putea confrunta România dacă deficitul sare de 3%

Monday, 23 November 2015, 23:15 Sursă: REALITATEA.NET

"Principala provocare, mai ales pe termen scurt este realizarea bugetului pentru anul 2016, în condiţiile în care dacă luăm în calcul toate măsurile adoptate deja până în momentul de faţă de vechiul Guvern, o să constatăm că avem şi pe venituri şi pe cheltuieli o presiune foarte mare pe buget şi anume pe partea de venituri din măsurile care se vor aplica din noul Cod Fiscal vom avea un impact bugetar de circa zece miliarde de lei, în 2016, impact bugetar negativ, iar pe partea de cheltuieli, dacă adunăm toate măsurile de creştere a salariilor, inclusiv cele recente şi alte măsuri pe partea de cheltuieli, o să ajungem la o cifră de creştere a cheltuielilor de aproape 13 miliarde de lei. Deci în total, măsuri pe venituri şi pe cheltuieli de aproape 22-23 de miliarde de lei, care trebuie acomodate în bugetul pentru 2016", a explicat la RFI Ionuț Dumitru.

Potrivit preşedintelui Consiliului Fiscal, "calculele în momentul de faţă arată un deficit bugetar, dacă nu se iau măsuri de compensare, practic vom avea un deficit de peste 3% din PIB, poate uşor peste 3,3% din PIB. Este obligatoriu ca noul Guvern să facă un buget sub 3%".

Întrebat ce poate face Guvernul Cioloş pentru a menţine deficitul sub 3%, Ionuţ Dumitru a răspuns:

"Pot reconsidera, poate, anumite măsuri pe care Guvernul precedent le-a luat sau le pot amâna, pot face anumite economii poate la anumite zone de cheltuieli sau pot pune presiune mai mare pe partea de colectare a taxelor, unde suntem foarte deficitari în continuare, deşi au mai fost făcute progrese".

Dumitru susține, de asemenea, că "vor trebui găsite soluţii pentru a resuscita investiţiile publice. Dacă ne uităm la investiţiile publice, ele au suferit enorm în ultimii ani (...). Economia se sufocă din lipsa investiţiilor, mai ales în zona de infrastructură".

În opinia preşedintelui Consiliului Fiscal, ANAF-ul trebuie informatizat, în contextul în care "altă provocare majoră este colectarea taxelor".

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL