Coronavirus - România: 54009 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Preoţii ar putea fi verificaţi dacă au colaborat cu Securitatea

Sunday, 13 March 2016, 15:54 Sursă: REALITATEA TV

Proiectul îşi propune să modifice un amendament adus în 2008 legii deconspirării dosarelor securităţii. Iniţiatorii proiectului spun că preoţii au parte de tratament preferenţial pentru că pot fi verificaţi doar la cererea şefilor cultului de care aparţin.

"În prezent, asistăm la o încălcare flagrantă a principiului egalităţii în faţa legii, prin faptul că foştii colaboratori ai Securităţii, care acum pot fi ierarhi şi şefi ai cultelor religioase, sunt protejaţi pe nedrept de privilegiul exclusivist al cultului de a solicita verificarea calităţii de colaborator. Prin actuala formă a legii se aduce atingere valorilor justiţiei sociale, a statului de drept şi a idealurilor Revoluţiei din 1989", explică iniţiatorii.


Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii este de acord cu ideea şi cere Parlamentului să dea un vot favorabil. Dacă modificarea va trece de votul Legislativului, orice persoană va putea cere verificarea unui preot, indiferent de cultul de care aparţine.


Pe lista preoţilor declaraţi ca fiind foşti colaboratori ai Securităţii se află inclusiv Înalt Preasfinţitul Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Acest lucru a fost confirmat chiar şi de o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Există chiar şi ierarhi care şi-au cerut iertare pentru că au colaborat cu fosta Securitate. Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, este unul dintre ei. De altfel, acesta i-a sfătuit pe preoţii turnători să mărturisească.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL