Coronavirus - România: 235586 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Premiul Nobel pentru Pace 2017 // Cine sunt principalii favoriți ai premiului Nobel pentru Pace

Thursday, 05 October 2017, 14:41 Sursă: REALITATEA.NET

Premiul Nobel pentru Pace este singurul decernat la Oslo, iar în fiecare an anunțul suscită cele mai mari așteptări, dar și cele mai mari controverse. Sute de persoane și organizații sunt nominalizate, iar câștigătorul este desemnat în urma unui proces care durează mai bine de un an.

Premiul Nobel pentru Pace 2017. De la înființarea premiilor, 104 persoane au primit premiul pentru pace, la care se adaugă 26 de grupuri și organizații precum Cvartetul pentru dialog național tunisian, laureat în 2015. Anul acesta, Comitetul Nobel de la Oslo a anunțat că au au avut un număr record de nominalizări, respectiv 318 – dintre care 215 persoane și 103 organizații, scrie libertatea.ro

Anul trecut, această distincție i-a fost acordată președintelui columbian, Juan Manuel Santos, pentru contribuția sa la restabilirea păcii într-o țară răvășită de un conflict vechi de mai bine de jumătate de secol.

Premiul Nobel pentru Pace 2017. Cine este nominalizat la Premiul Nobel Pentru Pace 2017

Comitetul norvegian al Premiilor Nobel nu anunță niciodată lista completă a nominalizaților, această fiind păstrată secret timp de 50 de ani. Cu toate acestea, cei care au făcut nominalizările nu au nicio interdicție să spună ce propunere au făcut către Comitetul Nobel.

Astfel, este foarte probabil ca pe această listă să fie numele lui Papa Francisc, ca în fiecare an de când a fost ales în fruntea Bisericii catolice. El a fost nominalizat de liderul partidului creștin-democrat din Norvegia, care a afirmat că „Papa Francisc este unul dintre oamenii care au luat poziție în fața lui Donald Trump”.

Premiul Nobel pentru Pace 2017. Cu toate acestea, șansele ca Nobelul pentru Pace să ajungă la Suveranul Pontif sunt foarte mici, în contextul actual. Mai precis, problema nucleară domină pronosticurile, în special în urma amplificării tensiunilor între Washington și Phenian, dar și pe fundalul incertitudinilor privind acordul iranian criticat de președintele Trump.

Astfel, personajele cheie ale acordului dintre Iran și marile puteri, respectiv șefii diplomației europene și iraniene, Federica Mogherini și Mohammad Javad Zarif, sunt preferații directorului Institutului de cercetări pentru pace din Oslo, Henrik Urdal.

Premiul Nobel pentru Pace 2017. „Având în vedere situația din Coreea de Nord, este foarte important să susținem inițiativele împotriva proliferării armelor nucleare”, a ținut acesta să sublinieze.

Potrivit acestui institut, premiul Nobel pentru Pace 2017 ar putea să ajungă la Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU), care a contestat în instanță mai multe decizii controversate ale președintelui Donald Trump. Mai precis, ACLU a contestat ordinul împotriva imigranților și chiar a trimis consultanți pe aeroporturi să-i ajute pe cei afectați. Recent, ACLU a anunțat că administrația Trump încearcă să obțină accesul la conturile de Facebook ale oponenților săi, dar și că a depus la un tribunal o cerere vizând să anuleze aceste solicitări sau să le restrângă.

Premiul Nobel pentru Pace 2017. Pe lista premiului Nobel pentru Pace 2017 se mai află „Căștile albe siriene”, medicul congolez Denis Mukwege, blogger-ul saudit Raef Badaoui, condamnat la închisoare, precum și americanul Edward Snowden, care a făcut dezvăluiri despre amploarea supravegherii electronice de către Agenția Națională de Securitate Americană (NSA).

Premiul Nobel pentru Pace 2017. Săptămâna premiilor Nobel

Săptămâna premiilor Nobel a început luni, când a fost acordat premiul Nobel pentru Medicină. Marți, a fost acordat premiul pentru Fizică, iar miercuri au fost anunțați câștigătorii premiul Nobel pentru Chimie. Joi a fost anunţat premiul Nobel pentru Literatură.

Premiul Nobel pentru Pace 2017. Potrivit tradiției, premiile Nobel vor fi înmânate ca în fiecare an în timpul unui banchet oficial ce va avea loc pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

Fiecare laureat Nobel primeşte o diplomă, o medalie din aur şi un cec în valoare de 9 milioane de coroane suedeze (aproximativ 940.000 de euro).

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL