Premierul Sloveniei a demisionat și cere alegeri anticipate

Monday, 27 January 2020, 12:26 Sursă: Agerpres

Autor: Realitatea.NET

 

Prim-ministrul Sloveniei, Marjan Sarec pune punct mandatului unui guvern minoritar, format din cinci partide, din septembrie 2018. 

„Cu această coaliţie, această situaţie în parlament, nu pot răspunde aşteptărilor poporului. Le-aş putea îndeplini după noi alegeri”, a afirmat Sarec într-o conferinţă de presă, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

„Cu membrii actualului parlament și acestei coaliții, nu pot face ceea ce oamenii așteaptă de la mine. O voi putea face după alegeri”, a declarat Sarec, potrivit Agerpres.

Cu puţin timp înaintea acestei declaraţii, o ştire a agenţiei naţionale de presă STA anunţa demisia ministrului finanţelor, Andrej Bertoncelj.

Marjan Sarec, un fost actor ajuns politician, a devenit prim-ministru în septembrie 2018, în fruntea unui guvern minoritar, la trei luni de la alegerile legislative încheiate indecis.

Învestirea guvernului Sarec a pus capăt celui mai îndelungat blocaj politic din istoria Sloveniei după scrutinul din care a rezultat un parlament fragmentat, cu nouă formaţiuni, dar fără o majoritate.

Partidul din care face parte Sarec, LMS, clasat pe locul al doilea în alegeri, a convenit o coaliţie minoritară cu social-democraţii, Partidul Centrul Modern, partidul fostului premier Alenka Bratusek, SAB, şi partidul pensionarilor, Desus, care dispun împreună de 43 de mandate din majoritatea de 46 necesară pentru alegerea premierului.

Partidul Democrat Sloven (SDS, antiimigraţie), al fostul premier conservator Janez Jansa, care deţine cele mai multe locuri în parlament, 25, nu a putut găsi un partener de coaliţie pentru a forma guvernul.

Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-01-27 16:28:42
Iliescu i.

Premierul Sloveniei demisionează dar nu si Orban care este înnebunit după putere si functie!

Alte articole din: EXTERN