Coronavirus - România: 440344 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Premierul Orban, critici la adresa DSP: „Pandemia o poți opri dacă depistezi repede și izolezi repede”

Thursday, 12 November 2020, 13:50 Sursă: Realitatea

Autor: Iulian Budusan

Ludovic Orban a criticat faptul că anchetele DSP durează mult, iar, de multe ori, deciziile de izolare sau carantinare ajug mult prea târziu la cetățeni.

„DSP-urile să-și crească viteza de emitere a deciziilor, atât pentru cei pozitivi, dar și pentru contacții care trebuie să intre în carantină. Aceste măsuri sunt importante, chiar dacă DSP-urile sunt supuse unui stres uriaș. Pandemia o poți opri dacă depistezi repede și izolezi repede. Degeaba facem anchete epidemiologice, dacă deciziile DSP de carantinare sau izolare nu ajung la oameni în timp real. Poliția trebuie să verifice dacă oamenii chiar respectă izolarea. Poliția trebuie să verifice cel puțin o dată la doua zile, dacă oamenii repesctă deciziile de izolare. Nu aveți voie să obosiți, dacă menținem actuala mobilizare, putem ajunge la un trend de scădere, dar mai avem până atunci”, spune premierul Orban

Premierul Ludovic Orban le-a cerut autorităților, dar și forțelor de ordine, să monitorizeze mult mai bine implementarea măsurilor de restricții, iar acolo unde se constată că nu au fost respectate să fie luate măsuri, astfel încât oamenii să fie determinați să respecte decizia autorităților. 

„Avem măsuri de restricție a criculației pe timp de noapte, care, alături telemuncă și decalarea programului, la instituții și în zona private, ne ajută să menținem un număr scăzut de infectări. Aceste lucruri trebuie explicate și comunicate și trebuie să ne asigurăm că cei care nu le repectă vor fi determinați să le respecte, pentru că este în interes public”.

Premierul Orban spune că primarii sunt cei care se bucură de autoritate în localitatea lor, motiv pentru care ar trebui să ajute mai mult în efortul de a menține evoluția virusului sub control. „Prefecții să responsabilizeze primarii, pentru că ei sunt oameni care se bucură de autoritate în comnitate și trebuie să ne ajute în efortul în lupta cu pandemia. Ei trebuie să dispună măsuri atunc când restricțiile nu se repectă. Primarul este sigurul care poate suspenda o autorizație de funcționare, atunci când nu se respectă restricțiile. Primarul trebuie să susțina impolicarea Poliției Locale, nu cum au făcut până acum unii edili, care nu au respectat deciziile venite de la inspectoratele de poliție”, a mai spus șeful Executivului.

Ludovic Orban spune că prefecții trebuie să ia legătura cu angajatorii privați, cât și cu cei de la stat, astfel încât, prin decalarea programului de muncă, să fie evitată aglomerația din mijloacele de transport în comun.

Șeful Executivului a mai spus că trebuie implementate restricțiile de circulație pe timpul nopții, iar forțele de ordine să patruleze, astfel încât populația să fie conștientă că situația este gravă.  „Trebuie impelementate restricțiile de circulație pe timpul nopții, necesare pentru că mulți purtători ai virusului petreceau noaptea și distribuiau virusul în cercurile de preiteni și în familie. Poliția trebuie să facă filtre, să patruleze, astfel încât lumea să știe că situația este gravă”. 


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL