Coronavirus - România: 2738 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Premieră în lumea științei: cum se "aude" un răsărit pe Marte

Tuesday, 11 June 2019, 16:34 Sursă: REALITATEA.NET

Cercetătorii au reușit să creeze coloana sonoră a răsăritului de Soare de pe Marte, cu ajutorul datelor colectate de roverul Opportunity. De asemenea, ei spun că este vorba despre un punct în care știința se interesectează cu arta.

Opportunity este un rover care a furnizat date omenirii de la nivelul solului marţian din anul 2004. La începutul lui 2018, comunicaţiile au încetat din cauza unei furtuni de nisip pe Marte. Savanţii speră ca roverul să îşi poată relua activitatea până la sfârşitul acestui an.

Cum au reușit cercetătorii să creeze melodia răsăritului de pe planeta Marte

Muzica răsăritului de Soare a fost creată cu ajutorul unei imagini a răsăritului. Mai exact, cercetătorii au scanat imaginea de la stânga la dreapta, pixel cu pixel și uitându-se la informații despre luminozitate și culoare și combinându-le cu altitudinea terenului. De asemenea, au folosit algoritmi pentru a atribui fiecărui element un pitch și o melodie specifică.

„Armoniile lente sunt o consecință a fundalului întunecat, iar sunetele mai înalte de la mijlocul piesei sunt echivalentul luminii Soarelui", a declarat Dr Domenico Vicinanza de la Universitatea Anglia Ruskin.

Piesa se numește „Mars Soundscapes" și a fost prezentată, în premieră, la conferința Supercomputing SC18 din Dallas, atât cu difuzoare convenționale, cât și cu traductoare cu vibrații, astfel publicul a reușit să vadă cum arată și cum se aude un răsătit spectacolos de Soare de pe Marte.

„Suntem foarte încântați că vom prezenta această lucrare despre o planetă atât de fascinantă", a declarat Dr Domenico Vicinanza. „Sonificarea imaginii este o tehnică foarte flexibilă pentru a explora știința și poate fi folosită în mai multe domenii, de la studierea anumitor caracteristici ale suprafețelor și atmosferelor planetei, până la analizarea schimbărilor meteorologice și detectarea erupțiilor vulcanice".


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL