Povestea amantei care i-a sucit minţile lui Mihai Viteazul

Friday, 09 November 2018, 11:56 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Mihai Viteazul (1558 - 1601) a fost domnitor al Ţării Româneşti şi pentru o perioadă, în 1600, principe al Transilvaniei şi conducător al Munteniei şi Moldovei.

S-a căsătorit la vârsta de 27 de ani cu Stanca, însă cronicile vremii amintesc despre numeroasele sale iubiri. Una dintre ele s-a numit Velica, o tânără blodă, vestită prin frumuseţea ei, fiică a logofătului Norocea, scrie adevarul.ro.

Voievodul a cunoscut-o în 1595, la Alba Iulia, iar în ultimii ani ai vieţii sale cei doi erau nedespărţiţi, chiar dacă atât el, cât şi ea erau căsătoriţi.

"Toate afacerile ţării le are în mână o jupâneasă româncă, măritată cu Fabio Genga, cu care domnul se ţine în ştiinţă tuturora şi până într-atâta încât a poruncit sub pedeapsă de moarte soţului ei să nu aibă a face cu dânsa", arăta un diplomat străin, într-o informare adresată principelui Sigismund Báthory.

Mihai Viteazul cerea supuşilor să se închine iubitei sale cu care se afişa în public, „ca unei domniţe ce era şi ca unei doamne care ar putea fi”, notează istoricul Constantin Gane.

După moartea voievodului, cronicile nu mai menţionează nimic despre soarta Velicăi.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL