Victor Ponta: Guvernul e mort, trebuie să-l îngropăm

Tuesday, 17 September 2019, 23:08 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Guvernul condus de Viorica Dăncilă va cădea în mod oficial pe 11 octombrie când expiră cele 45 de zile de la schimbarea componenței politice, prin ieșirea ALDE de la guvernare, în cazul în care Executivul va rezista unei moțiuni de cenzură, a declarat marți seara Victor Ponta, liderul Pro România, la Realitatea TV. Ponta a fost invitatul lui Denise Rifai la "Jocurile Puterii".

Victor Ponta nu își explică decizia Vioricăi Dăncilă de a pleca în America pentru o săptămână în condițiile în care nu a venit în Parlament cu noii miniștri și nu are un guvern.

"Trebuie să îngropăm mortul. Pentru că Guvernul e mort. Vă dau un titlu: Guvern mort la shopping la New York. Nu s-a hotărât nimeni cum îl îngroapă pe mortul ăsta, votăm moțiunea de cenzură ca să-l îngropăm. Nu înțeleg cum să te urci în avion și să pleci la New York când nu ai un Guvern", a declarat Victor Ponta la Realitatea TV.

Crima teribilă de la Caracal a arătat un sistem care nu funcționează, arată Ponta, iar un singur om este responsabil direct, ministrul de Interne, or România nu mai ar deloc un șef la MAI:

"Fifor era de paie acolo, dar acum nu avem deloc ministru la Interne, nu poate nimeni să semneze nimic. De mâine nu mai avem ministru nici la Educație... Azi avem un Breaz, nici el nu știe cum îl cheamă. Pe Energie, avem cel mai mare import din istoria României, la cel mai mare preț din istorie. Și tu pleci în SUA, de ce? Numai că pleacă Iohannis la ONU, sau că merge și Barna...", a spus Ponta.

Liderul Pro România consideră că nimeni nu își dorește alt guvern până la alegerile prezidențiale, dar că formațiunea politică pe care o conduce va mota moțiunea de cenzură pe care PNL o va depune cel mai probabil săptămâna viitoare.

Legat de vizita în SUA a premierului Dăncilă, Ponta spune că o eventuală întâlnire cu un secretar de stat pe Energie ar însemna că vechiul contract cu chinezii pentru grupurile 3 și 4 de la Cernavodă cade, fiind vorba de un contract semnat de fostul premier PSD cu premierul Chinei în 2013.

"Ok nu-i mai primești pe chinezi, dar cine le face? În Europa nu e nicio centrală nucleară făcută de americani. Nu avem un ministru la Interne, Energie, Mediu, Educație și toți pleacă în SUA. I-am întrebat: de ce mergeți toți împreună, de la pupat moaște la vizitele în țară, de ce stați toți așa împreună? Vă așteptați să cadă Dăncilă și să-i luați cheile?!" - spune fostul prim-ministru al României.

România este neguvernată în prezent, ne aflăm într-un moment asemănător cu cel din 2009, arată Ponta, când aveam Guvernul Boc demis, urmau alegerile prezidențiale și apoi a venit anul 2010, cu tăierile de pensii și salarii și "distrugerea clasei medii" care se formase în România.

"Asta se va întâmpla și în 2020. Mircea Diaconu e singurul care nu pleacă în America, merge la Tulcea, la Slobozia...Vor sta în SUA pe banii dvs, ai celor care se uită la televizor. Aveau programat un deficit de 28 mld lei, acum este deja de 42 mld lei, 10 mld euro. Anul viitor se adaugă 4 mld lei de la pensii, 1 mld euro de la salarii. În total anul viitor gaura e de 25 mld euro. Nu mai rezistă economia cu cifre false, de ce plătim dublu la dobânzi față de Bulgaria?", se întreabă fostul premier.

Comentând declarațiile recente ale lui Călin Popescu Tăriceanu, Ponta a precizat că nici Pro România nu vrea să intre la guvernare cu Dăncilă.

Moțiunea de cenzură își pierde sensul după 11 octombrie, când Guvernul cade de facto. Decizia CCR de miercuri are legătură doar cu interimarii, arată Ponta, nu poate împiedica faptul că tot Guvernul își încetează mandatul în 45 de zile.

"Nu are sens să dărâmi un Guvern după 11 octombrie, că este deja căzut. Cei de la PNL și USR își vor întrerupe probabil jocul de-a șoarecele și pisica și vor depune moțiunea săptămâna viitoare. Cea mai proastă variantă va fi ca moțiunea să nu treacă, dar nici Dăncilă să nu își poate trece Guvernul prin Parlament. Nimeni nu își dorește alt guvern până la alegerile prezidențiale, Domnul Iohannis o vrea pe Dăncilă în turul doi. Și primarul de la Videle a vrut-o pe Dăncilă în turul doi.  Toată lumea o vrea pe Dăncilă, dar în acest timp crește nota de plată. E ca o boală care avansează, și acum este foarte avansată"

"Tăriceanu a greșit grav că a stat cu ei doi ani, de-aia a luat 4 la sută, dacă se desprindea de PSD, trecea ușor pragul. Nu au ieșit nici la OUG 114, cel mai neliberal document dintre toate, au stat în continuare și tot au coborât în procente. Tăriceanu încearcă să salveze ALDE, cred că-l va salva", a mai spus Victor Ponta.

Vezi mai jos dialogul dintre Denise Rifai și Victor Ponta:


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ