Alegeri locale 2020 Vezi mai multe detalii

Polonia: Cererea opoziției de anulare a scrutinului prezidențial a fost respinsă. Andrzej Duda, reconfirmat președinte

Monday, 03 August 2020, 20:01 Sursă: realitatea.net, hotnews

Autor: Irina Chirtoc

Actualul președinte al Poloniei, susținut de partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS), a obținut, în al doilea tur al alegerilor, 51% din voturi. Contracandidatul său a fost primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, susținut de Platforma Civică.

Rezultatul a fost contestat de Platforma Civică, care a cerut Curții Supreme invalidarea lor, invocând nereguli la vot și părtinire din partea televiziunii de stat TVP. ”Alegerile nu au fost corecte și întregul aparat de stat a încălcat legea spirijinundu-l pe Duda”, a declarat liderul platformei, Borys Budka, citat de hotnews.

Instanța Supremă a mai primit aproximativ 5.800 de plângeri privind alegerile prezidențiale. Despre acestea, a transmis că 93 au fost legitime, dar că, de asemenea, incidentele semnalate nu au influențat rezultatul scrutinului.

Victoria lui Duda va permite PiS să îşi consolideze controlul asupra puterii, cel puțin până la următoarele alegeri legislative, din 2023. Oponenţii președintelui şi ai guvernului şi-au exprimat îngrijorarea că al doilea mandat al lui Duda ar putea încuraja partidul de guvernământ să anihileze libertăţile mass-media, ale instanţelor şi administraţiilor locale, făcând regimul din ce în ce mai autocratic.

În noaptea alegerilor însă, preşedintele în exerciţiu a adoptat un ton conciliator, invitându-l pe Rafal Trzaskowski la palatul prezidenţial. "Vreau să dăm mâna astfel încât toţi compatrioţii noştri să poată vedea acest gest şi emoţiile să se reducă, în timp ce ele au mers prea departe de mai multe ori", a spus Duda. Candidatul Platformei Civice promisese îmbunătăţirea relaţiilor cu UE, afectate după venirea la putere a PiS.

 

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL