Poliţia din Hong Kong a deschis focul cu muniție de război

Monday, 11 November 2019, 13:30, Sursă: REALITATEA.NET

Poliţia din Hong Kong a deschis focul asupra demonstranţilor şi a rănit luni cel puţin un manifestant, relatează media, în condiţiile în care oraşul a fost cuprins de haos la o zi după ce oamenii legii au folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatari.

Adaugă părerea ta

Poliţia a tras cu muniţie de război asupra protestatarilor în partea estică a insulei, relatează Cable TV şi alte media din Hong Kong. Potrivit Cable TV, o persoană a fost rănită după ce poliţia a deschis focul.

În imagini filmate la faţa locului şi distribuite pe reţelele sociale poate fi văzut un protestatar care zace într-o baltă de sânge, cu ochii deschişi. De asemenea, a fost filmată o scenă în care o femeie este imobilizată de poliţişti, care au folosit un spray cu piper pentru a o incapacita, în timp ce protestatarii aruncau asupra oamenilor legii cu cutii de plastic.

Poliţia din Hong Kong a afirmat luni că un bărbat a fost stropit cu un lichid inflamabil şi transformat în torţă umană în urma unei dispute cu manifestanţi pro-democraţie. Agresiunea, de o violenţă rară, a fost filmată şi difuzată pe reţelele sociale.

Cel puţin trei înregistrări video ale scenei au fost postate pe forumuri utilizate de protestatari. Toate arată un bărbat cu un tricou verde care se ceartă cu alte persoane pe o pasarelă.

Într-una din înregistrări este văzut un alt bărbat în negru aruncând în victimă cu un lichid şi apoi dându-i foc, spre spaima celor aflaţi în jur.

"În cel mai îngrozitor incident, protestatari au vărsat un lichid inflamabil asupra unei persoane şi i-au dat foc", a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, John Tse, într-o conferinţă de presă la care au fost proiectate pe un ecran imaginile agresiunii. Acesta a menţionat că bărbatul incendiat a fost "spitalizat în stare critică".

Agresiunea s-a produs în cartierul Ma On Shan, la circa 20 km nord de cartierul financiar Central al Hong Kongului.

Luni a fost una din zilele cele mai violente de la începutul mobilizării pro-democraţie din Hong Kong, acum cinci luni, cea mai gravă criză politică din fosta colonie britanică de la retrocedarea sa către China, în 1997.

Poliţia a anunţat într-un comunicat că protestatari radicali au ridicat baricade în mai multe locuri din oraş şi i-au avertizat pe demonstranţi "să pună capăt imediat actelor lor ilegale", conform Agerpres.

Unele curse feroviare şi liniile de metrou au fost afectate luni dimineaţă, poliţia antirevoltă fiind desfăşurată în apropierea staţiilor de metrou şi a centrelor comerciale. Mai multe universităţi şi-au anulat cursurile de luni, iar în unele zone traficul era blocat.

Activiştii au blocat mai multe drumuri şi au devastat centre comerciale duminică, în al 24-lea weekend consecutiv de proteste antiguvernamentale.

Ultimul val de violenţe s-a declanşat după ce un student a murit în spital săptămâna trecută, după o cădere de la înălţime în timp ce protestatarii erau dispersaţi de poliţie.

Protestatarii sunt nemulţumiţi de brutalitatea poliţiei şi de amestecul Beijingului în libertăţile fostei colonii britanice, garantate de formula "o ţară, două sisteme" introdusă când teritoriul a revenit la China în 1997, notează Reuters.