Planeta bizară pe care există apa necesară vieții

Monday, 10 June 2019, 17:36 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Detectarea exoplanetelor și analizarea acestora este dificilă din cauza faptului că lumina de la steaua gazdă acoperă lumina exoplanetei, ceea ce face ca aceasta să fie foarte greu de detectat, chiar și cu ajutorul telescopului.

Însă, o echipă de cercetători de la Observatorul Keck, a reușit să depășească barierele observării exoplanetelor și mai mult decât atât, a reușit să descopere apa
în atmosfera unei planete aflate la o distanță de 179 de ani lumină.

Cercetătorii au descoperit apă pe suprafața unei exoplanete

Exoplaneta a fost denumită HR 8799 c și face dintr-un sistem solar, HR 8799, cu mai multe planete, precum: HR 8799 b, d și e. În plus, steaua este veche de 30 de milioane de ani. Însă, ceea ce i-a fascinat pe cercetători sunt proprietățile sale bizare.

În 2008, oamenii de știință au anunțat că au observat în mod direct trei exoplanete în jurul stelei – HR 8799 b și d – cu ajutorul telescoapelor Keck și Gemini. Mai târziu, în 2010, au anunțat descoperirea cele de a patra planete, HR 8799 e.

Exoplaneta HR 8799 c este un gigant gazos, care are o masă de șapte ori mai mare decât a planetei Jupiter, ca să-ți faci o idee.

Pe lângă prezența apei pe suprafața acesteia, cercetătorii au mai observat și lipsa metanului. Toate aceste observații au fost publicate în Jurnalul Astronomic, autorul principal fiind Ji Wang, fost doctorand la Caltech și profesor asistent la Universitatea de Stat din Ohio.

HR 8799 este primul sistem cu mai multe planete care a fost direct observat, până în prezent. Însă, cercetătorii cercetează în continuare și compoziția chimică a altor exoplanete din constelația Pegasus.

Sursa


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE