Avertismentul străvechi care sperie întreaga lume. Ce sunt Pietrele Foamei?

Wednesday, 29 August 2018, 22:09 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Avertismente străvechi şi ameninţătoare, gravate în bolovani care rămân de obicei acoperiţi de apele fluviului Elba, au semănat panică de-a lungul secolelor în sufletele locuitorilor din Cehia, însă reapariţia lor în vara acestui an, deosebit de secetoasă, reprezintă doar o rememorare a perioadelor dificile prin care au trecut locuitorii din acea zonă, informează Reuters.

Acele marcaje hidrologice, supranumite "Pietrele Foamei", pot fi văzute deasupra nivelului apei doar în timpul perioadelor de secetă severă. Ele erau folosite pentru a fi gravate cu inscripţii ce prevesteau recolte slabe, întreruperea navigaţiei fluviale şi anotimpuri marcate de foamete. În prezent, mesajele de pe aceste pietre apar la câteva săptămâni după previziunile meteorologice şi ale specialiştilor în agricultură.

În Decin, un oraş aflat la o distanţă de aproximativ 100 de kilometri nord în raport cu Praga şi nu foarte departe de graniţa cu Germania, un bolovan ce reprezintă cel mai vechi marcaj hidrologic din Europa Centrală este complet vizibil în albia fluviului Elba, după ce nivelul apei a scăzut până la 115 centimetri.

Acea piatră, aflată sub Podul Tyrs, a fost gravată cu mesaje scrise în cehă şi germană. Unul dintre ele, scris în 1904 de Franz Mayer, proprietarul unui bar, constă în următoarea frază: "Dacă mă vezi, să plângi!".

Cel mai vechi text gravat pe acea piatră şi care este încă vizibil datează din 1616.

"De-a lungul timpului, când seceta venea din nou, tot mai mulţi oameni au lăsat astfel de mesaje", a explicat Vlastimil Pazourek, directorul Muzeului Regional din Decin. "Această piatră este o carte de vizită pentru ceea ce s-a petrecut în regiune", a adăugat el.

Odată cu trecerea secolelor, sentimentele de frică şi tristeţe au lăsat loc unor abordări mai vesele şi chiar antreprenoriale.

Mesajul din 1904 a primit astfel un răspuns în versuri, în anii 1930, scris de proprietarul unei fabrici locale care producea pompe. "Nu plânge, fetiţo, nu te frământa. Dacă e uscăciune, stropeşte pur şi simplu pământul cu apă".

Seceta şi valul de căldură din acest an au determinat compromiterea culturilor din nordul şi estul Europei, afectându-i foarte mult pe fermieri, însă, cel mai probabil, vor determina doar o reducere a surplusului de exporturi de grâu din Uniunea Europeană, iar ţările din UE vor trebui să îşi consume singure propriile cereale, potrivit analiştilor.

"Pietrele Foamei" din Decin devin vizibile doar atunci când nivelul apei de pe Elba scade sub 160 de centimetri, iar actualul nivel scăzut al fluviului a determinat oprirea navigaţiei comerciale şi a întrerupt circulaţia navelor cu pasageri. În perioada modernă, cele mai multe dintre mărfuri şi produse sunt transportate însă cu camioane şi pe calea ferată.

Sursa: AgerpresAdaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL