Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Peste 1.000 de angajați de la Combinatul de Oțeluri Speciale Târgoviște, CONCEDIAȚI! Sindicaliștii Cartel ALFA, apel către Guvernul Orban

Friday, 17 July 2020, 17:12 Sursă: realitateadedambovita.net

 

Sindicatele au fost notificate oficial despre concedierea salariaților de la Combinatul de Oțeluri Speciale de la Târgoviște de patronatul întreprinderii, pe 15 iulie 2020.

COS Târgoviște este aproape de momentul desființării. Combinatul de Oțeluri Speciale de la Târgoviște împlinea chiar anul acesta cinci decenii de la momentul demarării construcției (1970).

Patronatul a notificat sindicatele, în data de 15 iulie, că din cauza condițiilor economice (75% dintre salariați sunt în șomaj tehnic, suportat din veniturile companiei, activitatea este suspendată nefiind produs nimic în 2020, etc.) s-a recurs la această decizie, potrivit realitateadedambovita.net.

Sindicaliştii din cadrul CNS Cartel ALFA au cerut, vineri, Executivului să se implice pentru salvarea Combinatului de Oţeluri Speciale (COS) din Târgovişte, fondat în anul 1969 şi care în prezent se află în reorganizare judiciară.

„Statul poate opri distrugerea acestei unităţi industriale prin convertirea creanţelor în acţiuni. CNS Cartel ALFA solicită Guvernului să intervină cu actele normative prin care statul român să îşi convertească creanţa pe care o are la COS Târgovişte - de cca. 10 milioane de euro, în acţiuni la COS Târgovişte. Acest lucru este posibil acum, conform prevederilor Legi insolvenţei, printr-o Hotărâre de Guvern prin care COS Târgovişte să fie declarată ca fiind o societate care desfăşoară o activitate strategică în metalurgie pentru România şi un Ordin al ministrului de finanţe, prin care să se stabilească formula de conversie a creanţei statului în acţiuni”, se arată într-un comunicat dat publicităţii vineri de CNS Cartel Alfa.

Sindicaliştii susţin că au făcut în urmă cu mai mult timp propuneri în acest sens prin adrese oficiale şi discuţii cu reprezentanţii autorităţilor publice, dar şi prin acţiuni de stradă.

„În contextul pandemiei actuale – când a devenit clară necesitatea ca statul să aibă sub control unităţi economice strategice – este unul potrivit pentru a opri, cel puţin în acest caz, distrugerea obiectivelor industriale româneşti. Şansele de recuperare a celor 10 mil. de euro de către creditorul statul roman, prin Ministerul Finanţelor, sunt oricum destul de scăzute, ceea ce face ca această soluţie, salvatoare pentru combinat şi locurile de muncă, este de fapt singura de bun simţ în aceste împrejurări“, a declarat preşedintele CNS Cartel ALFA, Bogdan Hossu, potrivit comunicatului.

Combinatul de Oţeluri Speciale din Târgovişte a fost fondat în anul 1969, iar în anul 2002 a fost privatizat. Pachetul majoritar de acţiuni a fost cumpărat de o companie elveţiană, trei ani mai târziu numele companiei devenind S.C. Mechel Târgovişte S.A. În 2013, numele companiei a redevenit Combinatul de Oţeluri Speciale.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL