Coronavirus - România: 209648 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Patronii firmei care a furnizat artificiile din Colectiv şi pirotehnicianul Viorel Zaharia, arestaţi

Saturday, 07 November 2015, 23:06 Sursă: REALITATEA.NET

Judecătorul de drepturi şi libertăţi a admis astfel cererea procurorilor Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi a dispus arestarea preventivă, pentru 30 de zile, până în 6 decembrie, a Danielei Ioana Niţă, a fratelui acesteia, Cristian Niţă, şi a pirotehnicianului Viorel Zaharia, angajat al firmei Golden Ideas Fireworks Artists.

Cei trei rămân astfel încarceraţi la Arestul Poliţiei Capitalei, unde au fost duşi vineri, după ce procurorii i-au reţinut, în dosarul privind incendiul din clubul Colectiv, în care 41 de persoane au murit şi alte aproximativ 170 au fost rănite.

Decizia poate fi contestată de Viorel Zaharia, Daniela şi Cristian Niţă la Tribunalul Bucureşti, relatează Mediafax.

Pirotehnicianul Viorel Zaharia este acuzat de ucidere din culpă, iar patronii firmei care a furnizat artificiile din clubul Colectiv sunt cercetaţi pentru favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe sau de înscrisuri.

Potrivit procurorilor, Viorel Zaharia a instalat efectele pirotehnice (foc de artificii) în clubul Colectiv, în 30 octombrie, fără a respecta măsurile de siguranţă şi prevederile legale în acest sens.

Ulterior producerii incendiului din clubul Colectiv, Daniela şi Cristian Niţă "au procedat la distrugerea şi sustragerea de documente ce constituie probe, pentru a împiedica sau îngreuna cercetările în cauză, precum şi cu scopul de a-l ajuta pe inculpatul Zaharia Viorel pentru a nu fi traşi la răspundere penală", susţin procurorii.

Cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, au fost arestaţi preventiv în 3 noiembrie, pentru ucidere din culpă, în cazul incendiului din clubul Colectiv.

Potrivit PICCJ, "incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spaţiul respectiv au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinţa morţii şi vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club".

Anchetatorii au arătat că patronii Colectiv, deşi au dat o declaraţie pe proprie răspundere că vor respecta limita maximă de 80 de locuri pe scaune, au încălcat obligaţia, în seara zilei de 30 octombrie intrând, într-un spaţiu de 425 de metri pătraţi, aproximativ 400 de persoane, dintre care aproximativ 170 au suferit arsuri, unele dintre acestea fiind decedate.

Cei doi patroni ai firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL au fost interceptaţi de anchetatori imediat după producerea incendiului din club, se arată în referatul cu propunere de arestare preventivă a lui Cristian şi a Danielei Niţă.

Conform documentului citat, Cristian Niţă a vorbit la telefon, a doua zi după producerea incendiului, cu o angajată, Andreea Sârbu, care l-a îndrumat pas cu pas cu privire la ce documente să şteargă din calculatoarele firmei, proprii sau ale angajaţilor, pentru a acoperi neregulile produse de firmă şi pentru a se feri de răspunderea penală ce urma să apară după tragicul eveniment.

Andreea Sârbu le-a mai spus anchetatorilor că a existat doar o înţelegere verbală, pe 29 octombrie, pentru livrarea artificiilor la clubul Colectiv, urmând ca un contract să fie semnat pe 31 octombrie.

"De la Niţă Daniela Ioana am aflat că a fost doar o înţelegere verbală, contractul urmând să fie semnat pe data de 31.10.2015, chiar dacă evenimentul a avut loc în data de 30.10.2015. Efectiv, nu a fost contract semnat între firma noastră şi Digidream (formaţia Goodbye to Gravity- n.r.). Contractul a fost redactat sâmbătă, pe 31.10.2015. Eu am redactat contractul şi mi-a fost dictat de Niţă Daniela Ioana. Practic, dacă cineva ar fi verificat calculatorul, ar fi văzut la ce dată a fost redactat contractul", a declarat Andreea Sârbu, în faţa anchetatorilor.

O altă angajată a firmei, Adriana Moise, le-a spus anchetatorilor că firma "practic nu avea evidenţă contabilă" şi că s-a panicat după ce a văzut efectele incendiului din Colectiv, acesta fiind motivul pentru care s-a recurs la ştergerea unor documente.

Adriana Moise a arătat că artificiile folosite la clubul Colectiv erau din Bulgaria. "Ştiu că artificiile care au fost folosite la evenimentul din data de 30.10.2015 erau de categoria T1. Artificiile erau de provenienţă din Bulgaria. Nu am văzut niciodată artificiile, eu cunosc mai mult caracteristicile din documente sau din discuţiile cu colegii mei de la firmă (...) Înainte de evenimentul din data de 30.10.2015, la sediul firmei a avut loc o discuţie la care au participat Moise Marian, Niţă Daniela Ioana. Nu ştiu ce s-a discutat. Ştiu că s-a stabilit să se monteze artificiile şi să se monteze jeturile de CO2", a mai spus Moise, la audieri.

Procurorii au făcut, vineri, percheziţii la sediul Golden Ideas Fireworks Artists din Bucureşti, la un punct de lucru/depozit din comuna Bucşani, judeţul Giurgiu, la locuinţele celor doi patroni ai firmei, Daniela Ioana Niţă şi Cristian Mihai Niţă, şi la locuinţele lui Florin Alexandru Beşcu, Adriana Moise şi Andreea Sîrbu, din Bucureşti.

Florin Alexandru Beşcu a arătat, în declaraţia de martor dată în faţa procurorilor după deschiderea dosarului, că în 29 octombrie, proprietara SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Daniela Niţă, le-a spus că a doua zi urmează să aibă loc un eveniment la clubul Colectiv şi că societatea a fost solicitată pentru a instala jeturi de CO2 şi artificii de mici dimensiuni pentru interior.

"Niţă Dana ne-a lăsat opţiunea de a decide cine se va ocupa de eveniment, iar eu şi Moise Marian am stabilit să mergem. Artificiile au fost acţionate prin intermediul unui pupitru de către Marian, care în timpul concertului a stat în partea stângă din faţă a scenei. Arăt că pupitrul de acţionare al artificiilor era o cutie în formă dreptunghiulară de aproximativ 30 cm lungime şi 20 de cm lăţime, de culoare neagră, iar panoul de comandă al pupitrului era prevăzut cu mai multe butoane", potrivit declaraţiei lui Beşcu.

Acesta a mai spus că în jurul orei 22.00, când clubul era plin, a început concertul, iar în momentul în care se cânta prima piesă, Marian Moise a declanşat artificiile, efect care a durat aproximativ 30 de secunde.

"În tot acest timp, eu mă aflam lângă Marian, dar nu aveam niciun rol. Am mai stat aproximativ 10 minute după prima declanşare a artificiilor, după care am ieşit afară din club, pentru că îmi era cald şi nu îmi plăcea muzica. Aproximez că am stat afară 15 minute, iar la un moment dat am observat că din club au început să iasă haotic clienţii, care au rupt uşa pentru realizarea defluirii, m-am dus lângă uşa de la intrare în club să văd ce se întâmplă crezând că este vorba despre un conflict, iar din interiorul clubului a început să iasă fum în cantitate mare. Văzând fumul am luat-o la fugă încercând să mă îndepărtez de club împreună cu ceilalţi clienţi care au reuşit să iasă. Am reuşit să parcurg aproximativ 10 metri, m-am uitat înapoi, moment în care din club a ieşit o flacără de mari dimensiuni, concomitent auzindu-se o bubuitură", a mai arătat Beşcu.

Acesta a mai spus în faţa anchetatorilor că în dreptul uşii de la intrare în club erau mai mulţi oameni, întinşi unul peste altul, care prezentau arsuri.

"Împreună cu alţi indivizi pe care nu îi cunoşteam am început să îi scoatem din acea grămadă, unii dintre aceştia chiar dacă erau răniţi au reuşit să se deplaseze, iar pe ceilalţi i-am aşezat pe o bordură. În timp ce încercam să îi salvăm pe răniţi, din gramada de oameni din dreptul uşii de acces în club am auzit o persoană strigând la mine : «Florin! Florin!», am văzut că este Marian Moise care era blocat în mijlocul acelei grămezi. Am strigat la celelalte persoane care încercau să ajute să tragem oamenii din vârful grămezii, am reuşit să îl scot şi pe Marian Moise, l-am pus pe o bordură lângă club, iar acesta mi-a spus să îl las şi să mă duc să încerc să îi salvez şi pe alţii", potrivit declaraţiei lui Beşcu.

După incendiul din clubul Colectiv, Marian Moise (30 de ani) a fost internat în stare gravă la Spitalul "Bagdasar-Arseni", ulterior acesta fiind stabilizat.

Conform datelor de la Registrul Comerţului, Daniela Ioana Niţă, în vârstă de 38 de ani, este acţionarul majoritar al firmei Golden Ideas Fireworks Artists, cu 80% din acţiuni, în timp ce Cristian Mihai Niţă, în vârstă de 31 de ani, are 20% din acţiuni.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL