Părinții copiilor cu dizabilități, la Ministerul de Finanțe. Promisiunile lui Teodorovici

Saturday, 02 February 2019, 18:06 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Oamenii s-au strâns în fața Ministerului de Finanțe puțin după ora 10.00. Mulți dintre ei sunt asistenții personali ai copiilor și pentru că nu au alt sprijin, au venit împreună să își ceară drepturile.

”Noi avem un băiețel care are o dizabilitate, s-a născut cu Sindromul Down și în mod clar nu vedem cum statul român ne mai poate sprijini”, a declarat un părinte.

Părinții spun că primăriile nu vor avea bani să plătească indemnizațiile de handicap, după ce Guvernul a transferat în bugetul lor cheltuielile sociale. Teama este și mai mare de vreme ce au loc în permanență întârzieri, iar primarii au rămas fără bani chiar și atunci când fondurile erau alocate de Executiv.

”Se primește o indemnizație, însă vă pot spune că începând cu anul 2018 această indemnizație intra de obicei pe card pe data de 10 și a tot întârziat astfel încât în decembrie a intrat pe data de 21. Acum intrăm intr-un an nou și nu știm dacă mai luăm și nu cu întârziere”, a mai spus părintele.

În România, trăiesc peste 72 de mii de copii cu dizabilități dintre care 50 de mii au nevoie de asistent personal, iar indemnizațiile pentru însoțitor vor fi plătite tot de primării.

”Un copil cu autism și numai cu autism, un minim necesar pe lună pleacă undeva pe la o mie de euro în sus, acesti bani, o parte din ei ni-i dă statul, un 40%, dar și pe aia când ni-i dă, practic mai avem și scoatem căciula față de ei și restul ne descurăpm fiecare cum putem”, a spus un alt părinte. 

Părinții au fost primiți pentru câteva ore și de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Ministrul le-a promis că va modifica legea bugetului și va obliga autoritățile locale să plătească înainte de toate drepturile de asistență socială.

”În legea bugetului să fie o prevedere foarte clară care să oblige comunitățile locale să asigure cu precădere acest tip de cheltuială pe zona socială ca oamenii să fie siguri că banii ajung acolo unde este și nevoia. Eu sunt convins că ai mei colegi primari din toate partidele să ia această obligație va fi obligatie legală, dar este o obligație morală și de bun simț pentru cei care au nevoi speciale”, a spus EUGEN TEODOROVICI.

Dacă vor trece aceste propuneri atunci o să avem un control asupra situației.

În plus se va crea un fond special din sumele pe care angajatorii sunt obligați să le achite în cazul în care nu angajează persoane cu dizabilități.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL