Coronavirus - România: 119683 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Pantelimon, orașul caselor fără teren! Oamenii riscă să rămână fără locuințe

Wednesday, 16 March 2016, 13:01 Sursă: REALITATEA.NET

De aproape 13 ani, 7.000 de oameni trăiesc în oraşul Pantelimon, din judeţul Ilfov, pe un teren care nu e al lor. Primăria le-a concesionat pe o perioadă de 49 de ani fostul islaz.

Teoretic, pe acest teren se puteau desfăşura doar activităţi agricole. Oamenii au început să îşi construiască însă case, mai ales că autorităţile locale le-au dat, cel puţin tacit, acest drept. Dar când au vrut să îşi intabuleze imobilul, sau să facă un contract la utilităţi, au constatat că nu se poate, deoarece casa e a lor, dar terenul nu.

Problemă de care se ştie de ani de zile, dar care e total ignorată de autorităţi. Culmea e că primăria percepe impozit pentru clădiri, deşi acestea sunt construite pe teren arabil, deci ilegal.

Primarul orașului Pantelimon, Marian Ivan, nu a putut fi găsit la primărie pentru a da explicații, angajații instituției susținând că edilul este “pe teren”. Acest a oferit câteva răspunsuri pe mail.

Marian Ivan a transmis că multe dintre clădirile ridicate pe aceste terenuri au fost edificate înainte de concesionare, iar demolarea lor nu s-a realizat, probabil, fiindcă au fost înregistrate fiscal şi aduceau venituri la bugetul local.

În plus, Ivan susţine că Oficiul de Cadastru Ilfov a dat dovadă de rea-voinţă pentru că a refuzat în mod constant permită intabularea terenurilor.

,,Clădirile au fost edificate, în multe dintre cazuri, înainte de încheierea acestor contracte de concesiune. Probabil fosta conducere nu a acţionat în vederea desfiinţării acestor construcţii neautorizate, deoarece au generat venituri la bugetul local. Impedimentul principal a constat în reaua-voinţă a Oficiului de Cadastru Ilfov, care a refuzat în mod constant să ne permită intabularea acestor terenuri."

Întrebat de ce nu a fost făcut cadastru zonei respectiv din 2014 până în prezent, primarul a susținut că lucrările sunt în derulare, dând vina pe Oficiul de Cadastru Ilfov.

“Lucrările privind cadastrarea terenurilor ce au făcut obiectul acestor contracte de concesiune sunt în curs de derulare. Impedimentul principal a constat în reaua-voință a Oficiului de Cadastru Ilfov, care a revuzat în mod constant să ne permită intabularea acestor terenuri. Prin urmare, în prezent cererea noastră privind intabularea unor terenuri ce au făcut obiectul Hotărârii Județene nr. 100/2001 se află pe rolul instanțelor de judecată”, a spus Ivan.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL