Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

Pandemia de coronavirus și controlul armamentului nuclear, pe masa „greilor” planetei. Mesajele transmise de Donald Trump și Vladimir Putin 

Thursday, 23 July 2020, 23:52 Sursă: realitatea.net

 

Donald Trump a vorbit joi cu omologul său rus, Vladimir Putin, în special despre negocierile dificile privind dezarmarea nucleară, relatează AFP și Reuters, potrivit HotNews.ro. 

Cei doi lideri au vorbit despre eforturile continue de a învinge pandemia de coronavirus în timp ce economiile globale continuă să se redeschidă.

În timpul acestei convorbiri, Trump a revenit cu mesajul de a evita o cursă costisitoare a înărmării între China, Rusia și Statele Unite

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre programul nuclear al Iranului, potrivit Kremlinului, dar comunicatul Casei Albe nu a menționat acest lucru.

Donald Trump Casei Albe a solicitat, de asemenea, progrese în negocierile de la Viena. Americanii și rușii au lansat discuții în Austria la sfârșitul lunii iunie pentru a înlocui tratatul bilateral „New Start” privind limitarea numărului de focoase nucleare care expiră în februarie 2021.

Statele Unite vor să includă China în negocieri, crezând că capacitatea sa nucleară se extinde rapid. Beijingul refuză însă, subliniind că are un arsenal în raport cu cele două ex-rivale ale Războiului Rece.

Ultima convorbire dintre cei doi lideri, american și rus, a avut loc la începutul lunii iunie despre summitul G7 care ar trebui să aibă loc în acest an în SUA. Trump e de părere ca Rusia să fie invitată la această reuniune, în timp ce ceilalți lideri G7 au respins ideea. Moscova a fost exclusă în 2014 din fostul grup G8 după anexarea Crimeei, în martie acel an. Trump a amânat întâlnirea G7 până în septembrie din cauza pandemie COVID, o dată a acesteia rămânând incertă, scrie presa americană.

Raportul de la Casa Albă despre convorbirea de joi dintre cei doi lideri nu menționează referirile la summitul G7.  

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL