Oraşul fantomă: Povestea FASCINANTĂ a localităţii Kayaköy, complet abandonată

Wednesday, 08 October 2014, 11:29 Sursă: Mediafax

O localitate din Turcia este cunoscută sub denumirea de ”oraşul fantomă”, după ce a fost complet abandonată la începutul anilor 1920, potrivit Mediafax.

Adaugă părerea ta

Kayaköy, a cărui denumire originală este Livissi, este un orăşel de munte în Turcia unde vizitatorii pot găsi acum doar clădiri construite în stil grecesc, parţial dărâmate.

Aşezarea a fost probabil constuită pe locul oraşului antic Carmylessus, în secolul XVII. A fost reînnoit când localitatea apropiată Fethiye a fost devastată de un cutremur, în 1856, şi de un incendiu major, în 1885. Peste 20 de biserici şi capele au fost construite în Kayaköy, ruinele multora dintre ele putând fi vizitate astăzi. La sfârşitul războiului greco-turc (1920-1922), localitatea era deja complet abandonată.

În prezent Kayaköy este muzeu şi monument istoric. Cele aproximativ 500 de case şi biserici în ruine sunt protejate de Guvernul turc. Kayaköy a fost declarat de UNESCO sat al păcii şi prieteniei.

Oficialii turci vor să construiască spaţii pentru cazarea turiştilor şi să transforme astfel satul într-un ”brand internaţional”, după ce o tentativă anterioară de închiriere a acestuia nu a avut succes.