Ofițer din cadrul IPJ Suceava și preot de la Parohia “Sfântul Ioan”, trimiși în judecată de DNA

Tuesday, 23 February 2016, 17:58 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Astfel, Florin Vasile Popescu, ofițer de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean, la data faptelor, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, trafic de influență și fals în declarații.

De asemenea, au mai fost trimiși în judecată, sub control judiciar, inculpații Nihat Palabiyik, administrator al unei societăți comerciale, pentru dare de mită și Ovidiu Stănescu pentru cumpărare de influență.

Totodată, Busuioc Stănescu și Daniel Vasile Merlă, preot la Parohia “Sfântul Ioan” Siret, au fost trimiși în judecată, în stare de libertate, cu privire la săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în cursul lunii noiembrie 2014, Florin Vasile Popescu, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul inspectoratului de poliție județean Suceava – Serviciul de Investigații Criminale, a primit de la Daniel Vasile Merlă suma de 50 de euro, lăsând să se creadă că are influență asupra organelor judiciare și le poate determina să adopte cu celeritate o soluție favorabilă în cauza în care acesta din urmă era cercetat penal pentru săvârșirea unei infracțiuni la regimul circulației rutiere, în sensul de a-i permite reintrarea în posesia permisului de conducere.

Ulterior, în toamna anului 2015, ofițerul de poliție l-a informat pe Daniel Vasile Merlă cu privire la demersurile pe care trebuia să le facă pentru ca dosarul care-l privea să fie soluționat cu prioritate, lăsându-l pe acesta să creadă că a intervenit personal la procurorul de caz.

În același context, prin intermediul unei alte persoane, a pretins de la Daniel Vasile Merlă suma suplimentară de 100 de euro, cu titlu de diferență de plată a pretinsei influențe pe care ar fi exercitat-o asupra procurorului de caz în vederea soluționării favorabile și cu celeritate a dosarului penal.

În perioada 30 aprilie 2015 – 11 decembrie 2015, Florin Vasile Popescu, în aceeași calitate, a pretins, direct și pentru sine, de la Nihat Palabiyik, suma de 1.000 euro și a primit printr-un intermediar suma de 500 euro. Aceste sume de bani au fost pretinse și primite de către ofițerul de poliție în schimbul unui pretins ajutor pe care acesta l-ar fi acordat persoanei respective, ce a avut calitatea de suspect într-un dosar penal în care ofițerul de poliție Florin Vasile Popescu desfășurase acte de urmărire penală.

În cursul lunii mai 2015, Florin Vasile Popescu, a pretins în mod repetat, direct și pentru sine, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu, suma de 1.000 de lei de la o altă persoană față de care anterior efectuase acte de cercetare penală, uzând de ascendentul moral conferit de această împrejurare și reliefând un pretins ajutor acordat acestuia în ceea ce privește modalitatea favorabilă de soluționare a cauzei care-l privea.

În perioada octombrie 2015 – 18 noiembrie 2015, Florin Vasile Popescu, în aceeași calitate, a pretins, în mod direct și pentru sine, de la Ovidiu Stănescu și Busuioc Stănescu suma de 500 de euro, din care a primit efectiv 300 de euro, lăsând să se creadă că are influență asupra unui judecător din cadrul Tribunalului Suceava – Secția Penală, învestit cu soluționarea unei cauze penale care privea o rudă a cumpărătorilor de influență, trimisă în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni de tentativă de omor.

De asemenea, Florin Vasile Popescu a promis că îl va determina pe magistrat, inclusiv prin intermediul a două persoane, să adopte o soluție favorabilă în acea cauză, respectiv să dispună punerea în libertate a persoanei respective sau condamnarea sa la o pedeapsă mai blândă.

Ulterior pronunțării condamnării în primă instanță la o pedeapsa de 3 ani și 6 luni închisoare, Florin Vasile Popescu a pretins, în mod repetat și la date diferite, sume de bani de la Ovidiu Stănescu, sub pretextul că pedeapsa a fost aplicată în cuantum redus ca urmare a intervențiilor făcute pe lângă magistratul respectiv.

În același context, la data de 19 ianuarie 2016, Florin Vasile Popescu a fost depistat în flagrant de către organele de urmărire penală în timp ce primea suma de 700 de lei de la Ovidiu Stănescu.

La datele de 11 aprilie 2013, 24 martie 2014 și 06 aprilie 2015, Florin Vasile Popescu, cu prilejul întocmirii declarațiilor anuale de avere, cu intenție, a omis menționarea unor împrumuturi bănești primite de la mai multe persoane fizice în perioada 2013-2014, deși avea obligația legală în considerarea funcției publice deținute.

În cauză, s-a dispus indisponibilizarea și instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unei sume de 800 de euro, ce aparține inculpatului Florin Vasile Popescu, în vederea asigurării posibilității de executare a măsurii de siguranță a confiscării speciale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava, cu propunere de menținere a măsurile preventive luate în privința inculpaților Florin Vasile Popescu și Ovidiu Stănescu, de înlocuire a controlului judiciar cu măsura arestării preventive în privința inculpatului Nihat Palabiyik și de menținere a măsurilor asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri