Obsesia Puterii: Cum să curățăm Piața Victoriei și de ultimul protestant. "Să schimbăm legea!"

Tuesday, 25 September 2018, 12:44, Sursă: REALITATEA.NET

Audierile de marți de la Comisia de Apărare, la care au participat prefectul Capitalei, șefii Jandarmeriei și ministrul de Interne, au ridicat mingea la fileu reprezentanților PSD și autorităților aflate sub control politic să insiste pe ilegalitatea manifestațiilor din Piața Victoriei și să ceară schimbarea legii astfel încât forțele de ordine să nu mai permită niciunei persoane să protesteze în fața Guvernului. Glasul aleșilor Opoziției a fost practic inexistent în fața șirului de declarații anti-proteste făcute în comisia parlamentară.

Adaugă părerea ta

La o întrebare pusă de un senator PSD cu privire la ce poate fi făcut astfel încât Jandarmeria să poată elibera Piața Victoriei de oamenii care "strică imaginea" României, ministrul Carmen Dan a spus că își asumă demersul unei inițiative legislative care să "servească realităților curente":

"Nu suntem pe un cadru legislativ care să corespundă actualității și trebuie să ne îndreptăm atenția spre asta oricât de mult ar deranja... E necesar să se intervină astfel încât sa aducem în actualitate o lege din 1991 și eu îmi asum acest demers, sper ca ulterior, după ce această propunere ajunge în Parlament să fie un act care să servească realităților curente. Să facem demersurile legale astfel încât orice misiune a structurilor statului să nu mai poată fi pusă sub semnul întrebării", a fost răspunsul șocant oferit de Carmen Dan fără ca niciun parlamentar din opoziție să intervină.

Potrivit ministrului de Interne, Jandarmeria gestionează de un an și 8 luni astfel de manifestații ca să nu degenereze și "de fiecare dată s-a considerat că este suficient din punct de vedere legal doar să se trimită notificări spre jandarmerie".

Cu câteva ore mai devreme, prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, le-a solicitat marţi membrilor Comisiei pentru apărare din Senat să reactualizeze „de urgenţă" Legea adunărilor publice.

„Ceea ce vă solicit - şi o să vin şi cu o propunere - este să modificăm de urgenţă Legea adunărilor publice. V-aş ruga să reactualizaţi Legea adunărilor publice, pentru că nu mai corespunde situaţiilor de astăzi, şi ar trebui foarte bine să fie lămuritoare, pentru că o singură notificare către primar nu poate să ţină loc de autorizarea unei manifestaţii publice. Trebuie să existe oameni care să-şi asume organizarea mitingului, să fie ambulanţe, toalete publice, să fie ordine în această organizare de la cap la coadă. Nu putem să mai continuăm cu aceste adunări anunţate prin faxuri, email-uri", a precizat Cliseru.

Propunerea ministrului de Interne și a prefectului Capitalei de legiferare mai strictă a dreptului de a protesta intră în contradicție cu Articolul 39 din Constituție - Libertatea întrunirilor:

"Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme".

Rareş Bogdan, revoltat din cale-afară după ce Jandarmeria a cerut dreptul de a face cercetări penale

Rareş Bogdan s-a arătat revoltat de una dintre cerinţele Jandarmeriei: de a face cercetări penale.

"Incredibil! Tupeu fără margini al celor două brute aflate la conducerea Jandarmeriei Române: Jandarmeria ar trebui să aiba dreptul de a face cercetări penale! Fără multe cuvinte: NESIMŢIRE", a postat realizatorul "Jocuri de putere".