Coronavirus - România: 2109 de cazuri confirmate

Oamenii de știință au descoperit ce "simt" plantele

Tuesday, 30 July 2019, 15:40 Sursă: REALITATEA.NET

O echipă internațională de oameni de știință a realizat un studiu care ne arată ce simt plantele. În acest sens, ei au analizat proteinele din membrana acestora, numite kinazele receptoare LRR, care sunt cruciale pentru procesul senzorial.

„Aceasta este o muncă de pionierat pentru a identifica primul strat de interacțiuni dintre aceste proteine", a spus Shahid Mukhtar, profesor asistent de biologie la University of Alabama at Birmingham. „O înțelegere a acestor interacțiuni ar putea duce la metode de a mări rezistența plantelor la patogeni sau la alți factori de stres, precum căldura, seceta, salinitatea sau răcoarea".

Spre deosebire de mamifere, care au organe senzoriale, plantele folosesc proteinele din membranele lor externe. Acestea le ajută să detecteze chimicalele din jurul lor și proteinele de la patogenii sau hormonii altui organism. Detectarea declanșează un semnal de alarmă în celule.

Plantele au capacitatea de a simți

Pentru a stabili cu exactitate ce anume simt plantele, cercetătorii au clonat domeniile extracelulare ale kinazelor receptoare LRR, adică acele părți care pot simți moleculele din afara celulelor.

Ulterior, acestea părți extrase au fost testate în perechi, astfel încât specialiștii să poată observa mai bine interacțiunile.

De asemenea, în momentul în care proteinele au început să interacționeze, cercetătorii au adăugat informații în rețeaua proteinei. Așa au aflat că unele proteine erau un soi de nod principal pentru interacțiunea senzorială dintre proteine.

În ultima etapă a studiului, oamenii de știință au creat niște plante care nu aveau anumite proteine din rețeaua despre care vorbeam mai devreme. Rezultatele au arătat că sistemul imunitar al plantelor a început să devină deficitar.

În concluzie, cercetarea de față reprezintă un pas important spre crearea unor plante mai sănătoase și mai puternice.

Sursa


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL