Organizație care luptă împotriva armelor nucleare, premiul NOBEL pentru PACE

Friday, 06 October 2017, 12:10 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Premiul Nobel pentru Pace este singurul decernat la Oslo, iar în fiecare an anunțul suscită cele mai mari așteptări, dar și cele mai mari controverse. Sute de persoane și organizații sunt nominalizate, iar câștigătorul este desemnat în urma unui proces care durează mai bine de un an.

Lista celor nominalizaţi este în mod oficial ţinută secret timp de 50 de ani, însă printre presupuşii nominalizaţi din acest an se numără Julian Assange, fondatorul WikiLeaks; actorul şi filantropul Leonardo DiCaprio; Papa Francisc; preşedinţii Vladimir Putin şi Donald Trump; Mohammad Javad Zarif şi Federica Mogherini, negociatorii acordul nuclear între Iran şi marile puteri; activista saudită Raif Badawi; Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi sau Can Dündar, fostul editor şef al cotidianului turc Cumhuriyet.

Premiul Nobel pentru Pace 2017. De la înființarea premiilor, 104 persoane au primit premiul pentru pace, la care se adaugă 26 de grupuri și organizații precum Cvartetul pentru dialog național tunisian, laureat în 2015. Anul acesta, Comitetul Nobel de la Oslo a anunțat că au au avut un număr record de nominalizări, respectiv 318 – dintre care 215 persoane și 103 organizații.

Anul trecut, această distincție i-a fost acordată președintelui columbian, Juan Manuel Santos, pentru contribuția sa la restabilirea păcii într-o țară răvășită de un conflict vechi de mai bine de jumătate de secol.

Premiul Nobel pentru Pace 2017. Săptămâna premiilor Nobel

Săptămâna premiilor Nobel a început luni, când a fost acordat premiul Nobel pentru Medicină. Marți, a fost acordat premiul pentru Fizică, iar miercuri au fost anunțați câștigătorii premiul Nobel pentru Chimie. Joi a fost anunţat premiul Nobel pentru Literatură.

Premiul Nobel pentru Pace 2017. Potrivit tradiției, premiile Nobel vor fi înmânate ca în fiecare an în timpul unui banchet oficial ce va avea loc pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

Fiecare laureat Nobel primeşte o diplomă, o medalie din aur şi un cec în valoare de 9 milioane de coroane suedeze (aproximativ 940.000 de euro).


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri