O nouă avalanșă la Bâlea, în Munții Făgăraș. Avertismentul transmis de salvamontişti

Wednesday, 22 March 2017, 14:37, Sursă: REALITATEA.NET

O nouă avalanșă a avut loc marți, la Bâlea, în Munții Făgăraș, o zonă turistică în care riscul de avalanșă este mare, de gradul patru pe o scară de la unu la cinci, potrivit meteorologilor.

Adaugă părerea ta

Nimeni nu a fost surprins de această avalanșă. Avalanșa s-a autodeclanșat din Curmătura Văroasa, către Valea Doamnei, anunță alpinistul Adrian Vălean, pe site-ul avalanse.blogspot.ro.

"În urma ninsorilor viscolite (vânt puternic predominant din direcția V-NV) din perioada 17-20 martie s-au format numeroase plăci de vânt, in special pe versanții cu expoziție E. În condițiile in care vremea s-a și încălzit semnificativ, s-au semnalat numeroase avalanșe autodeclanșate în special pe versanții cu expoziție E. Pe valea Bâlea s-au semnalat astfel de avalanșe pe majoritatea culoarelor și vâlcelelor din muchia Bâlea către valea Bâlea", a postat miercuri alpinistul Adrian Vălean, pe blogul dedicat avalanșelor.

Meteorologii avertizează că riscul de producere de avalanșe este mare, la peste 1.800 de metri altitudine, în Munții Făgăraș (versantul nordic), în zona Bâlea.

Salvamontiștii solicită turiștilor să nu practice spoturile de iarnă în această zonă. Traseele turistice aflate la o altitudine mai mare de cabanele din Munții Făgăraș sunt închise.

"Pentru prevenirea accidentelor montane, Serviciul Public de Județean Salvamont Sibiu solicită turiștilor să nu efectueze ascensiuni pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a munților Făgărașului și de asemenea să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă. Turiștii care doresc să practice sporturi de iarnă în zona Bâlea Lac sunt rugați să solicite informații și să respecte recomandările echipei Salvamont aflată în zonă. Recomandăm turiștilor care se deplasează în zona montană să fie echipați specific perioadei de iarnă dar și cu echipamentul individual de salvare din avalanșă (sondă de avalanșă, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de căutare în avalanșă)", se arată într-un comunicat al Salvamont Sibiu.