Alegeri locale 2020 Vezi mai multe detalii

Ultimele veşti despre copilul de 2 ani salvat din puţ. "Este un caz fără precedent" UPDATE

Wednesday, 26 April 2017, 13:11 Sursă: REALITATEA.NET

Copilul scos din puţ este un caz extrem de grav, fără precedent, cu risc de infecţie pulmonară, cu afectarea gravă a pielii din cauza frigului şi a umezelii, pentru că a stat aproape 11 ore cu jumătate de corp în apă, spune managerul Spitalului „Grigore Alexandrescu" din Capitală.

„Este un caz foarte delicat. Numai Dumnezeu ştie cum a stat el acolo. Vă daţi seama, aproape 11 ore într-un puţ îngust, în frig, cu jumătate din corp în apă, înghiţind apă despre care nu ştim nimic, mă refer la calitatea acesteia. Mi-aş dori şi eu, din toată inima, să spun copil salvat, aşa cum am spus de zeci de mii de ori în cazul copiilor cu arsuri grave, cărora nimeni nu le mai dădea nicio şansă, poate nici chiar ştiinţa. Noi, doctorii, facem tot ceea ce este necesar într-un caz fără precedent", a spus profesorul Dan Enescu.

Medicul a adăugat că, de multe ori, organismul copiilor a reacţionat peste aşteptări în situaţii grave precum arsurile, dar la copilul scos din puţ, peste suferinţa pulmonară gravă, cu risc de infecţie masivă, care ar putea cauza decesul, pielea sensibilă a micuţului a fost afectată grav de frig şi umezeală.

„În acest moment, aşa cum am mai spus, cel mai mare risc, adică cel care ar putea provoca decesul, ar fi o infecţie pulmonară masivă. Dar sigur că pot fi şi alte suferinţe, inclusiv ale pielii, după ce copilul a stat 11 ore în frig şi umezeală. Faceţi, vă rog, un test şi vedeţi dacă puteţi sta în frig, în întuneric, într-un spaţiu îngust atâtea ore. Mie, ca adult, îmi este greu să mă văd rezistând. Dar, în viaţa mea, am văzut multe minuni", a mai spus profesorul Dan Enescu.

Stare gravă, dar stabilă

Medicii de la Grigore Alexandrescu au declarat, joi dimineaţa, că starea copilului de nici 2 ani din Teleorman s-a menţinut neschimbată. Este stabil, dar tot în stare gravă. Medicii speră ca sub tratamentul antibiotic să apară o oarecare ameliorare, dar tratamentul va da roade în timp:

"Copilul este în continuare intubat şi ventilat mecanic, e ţinut sub aparate şi sub tratament antibiotic şi de rehidratare. E nevoie de timp ca plămânul afectat să îşi revină sub tratamentul antibiotic. Acum este sub mai multe antibiotice. Efectul nu se obţine de pe o zi pe alta, trebuie să treacă mai multe zile. Într-o săptămână pot să apară semnele pozitive pe care le aşteptăm. Copilul va fi văzut de neorolog, dar trebuie să fie treaz. A fost foarte repede resuscitat, astfel încât nu cred că leziunile neurologice sunt foarte grave, nu mă aştept la un efect dezastruos asupra lui. Aspiratul de apă a complicat lucrurile", a declarat Raluca Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al spitalului Grigore Alexandrescu.

Medicii bănuiesc că băieţelul a înghiţit germeni din apa din fântână. Riscul se păstrează acelaşi, la 36 de ore de la internarea la Terapie intensivă: este vorba de infecţia pulmonară.

"Să vedem ce efect are antibioticul. Trebuie să avem răbdare, nu se întâmplă nimic spectaculos de pe o zi pe alta. Este ţinut pe aparate special ca să îşi poată reveni sub tratament antibiotic", a precizat medicul de la Gr. Alexandrescu.

Copilul în vârstă de un an şi nouă luni este în stare generală gravă, a ajuns intubat şi ventilat mecanic la spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti şi a avut nevoie de resuscitare după un stop cardiac.

Diagnosticul medicilor este de infecție pulmonară acută și hipotermie severă, copilul fiind pe suport ventilator şi perfuzii de rehidratare. Acesta este internat pe secţia de terapie intensivă.

"Copilul e stabil, starea se menţine gravă, cu această pneumonie de aspiraţie. Copilul probabil a înghiţit apă din fântână şi deşi lichidul a fost aspirat, au rămas germenii.

Complicaţiile pot fi infecţie masivă pulmonară, care poate duce la deces. Nu a mai avut un stop cardiac, nici unul respirator.

E sub terapie cu antibiotice, pot trece şi câteva zile, o săptămână, dacă îşi vor face efectul antibioticele".

Copilul a căzut pe pompă și a stat pe jumătate în apă, mai bine de zece ore.

În momentul în care a fost scos din fântână, băiețelul era în șoc hipotermic. El a fost transportat cu un elicopter SMURD în Capitală, însă pe drum a făcut stop cardiac. Medicii l-au resuscitat timp de două ore și l-au readus la viață.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL