Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ninsorile abundente au PARALIZAT o ţară din Sud-Estul Europei

Monday, 03 February 2014, 08:39 Sursă: REALITATEA.NET

Agenţia de meteorologie slovenă, ARSO, a lansat o alertă de nivel maxim. Aceasta le-a cerut cetăţenilor să nu iasă din casă, avertizându-i că vremea constituie un risc serios pentru persoane şi bunuri.

În regiunea Postojna, situată la circa 40 de kilometri de Ljubljana, capitala acestei mici ţări alpine, liniile de înaltă tensiune au căzut sub greutatea gheţii sau a ninsorii, sau antrenate de copacii căzuţi. Alimentarea cu energie electrică nu a putut fi restabilită în cursul zilei din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

O linie de înaltă tensiune a căzut duminică pe autostrada care leagă Ljubljana de coasta adriatică, determinând închiderea acesteia timp de mai multe ore.

Centrul de informaţii rutiere a anunţat pe site-ul său de Internet că numeroase drumuri sunt închise în toată Slovenia din cauza liniilor de înaltă tensiune şi a copacilor căzuţi sau din cauza gheţii. Căile ferate sunt, de asemenea, blocate.

"Este o catastrofă naturală de mare amploare", a declarat premierul sloven, Alenka Bratusek, după ce a vizitat, duminică, regiunea Postojna. Bratusek a anunţat că Guvernul său va cere ajutorul Uniunii Europene, care să îi furnizeze mai multe generatoare electrice pentru a face faţă situaţiei create de penele de curent.

În afară de regiunea Postojna, penele de electricitate afectează şi unele sectoare din Ljubljana şi din oraşele Celje şi Maribor.

În total, aproximativ 120.000 de locuinţe, respectiv 250.000 de persoane, au rămas fără curent electric duminică în această ţară cu două milioane de locuitori, a anunţat postul privat de televiziune POP, citând surse din cadrul serviciului de distribuţie a electricităţii.

"Întreruperile de curent electric nu mai sunt o problemă locală, ci una naţională", a declarat ministrul Apărării, Roman Jakici. El a afirmat că armata este pregătită să intervină dacă serviciile civile au nevoie de ajutor pentru a curăţa străzile de zăpadă, gheaţă şi copaci, care le fac impracticabile.

Ministerul Apărării a anunţat deja duminică, în cursul zilei, că va mobiliza 100 de militari pentru a asista unităţile de apărare civilă în regiunea Postojna. El a afirmat că sunt aşteptate generatoarele electrice din Austria, Germania şi Cehia.

Din cauza condiţiilor meteorologice excepţional de dure, 75 la sută din grădiniţele, şcolile primare şi instituţiile de învăţământ secundar vor fi închise luni în Slovenia, a anunţat Ministerul Educaţiei.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL