Mugur Isărescu aduce veşti pe care Guvernul nu vrea să le audă

Wednesday, 08 August 2018, 07:33 Sursă: REALITATEA.NET

Banca Naţională, acuzată în mod repetat de Guvernul PSD-ALDE, că nu ţine sub control inflaţia şi explozia preţurilor, prezintă miercuri cele mai noi prognoze şi analize despre scumpirile din 2018 şi evoluţia cursului valutar.

Adaugă părerea ta

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a prezentat, miercuri raportul trimestrial asupra inflaţiei.

Mugur Isărescu a atras atenția asupra dezechilibrelor comerciale care nu sunt corectate încă. "Corecția e inevitabilă, că nu poți să-ți crești la infinit deficitul comercial. Uitați-vă la balanța bunurilor, care chiar ar trebui să ridice semne de întrebare", a declarat șeful BNR făcând referire la deficitul în creștere dintre importuri și exporturi.

Așteptările salariale în sectorul bugetar sunt încă departe de a fi temperate, arată Isărescu, care precizează că nu își dorește să comenteze subiectul.

Isărescu mai vine cu "o altă veste care nu e foarte bună": după aproape jumătate de an în care toți scriau de inflația de 5%, s-au creat așteptări inflaționiste - mai mult la agenții economici, dar și la bancheri.

Creșterea economică, anunță Isprescu, se va duce spre 4% în acest an, "vom vedea în lunile următoare". Prognoza BNR este sub evoluția la care speră Guvernul, care și-a bugetat o creștere de peste 5 procente.

Potrivit datelor publicate în 11 iulie de Institutul Naţional de Statistică, în luna iunie, raportat la mai, preţurile de consum au urcat cu 0,02%, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au ieftinit cu 0,24%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,14%, iar tarifele la servicii au crescut cu 0,20%. Rata anuală a inflaţiei s-a situat la 5,4% în iunie 2018, în scădere uşoară, cu 0,01 puncte procentuale, faţă de luna precedentă (5,41%), pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 3,86%, a celor nealimentare cu 7,82% şi a serviciilor cu 2,58%.

La începutul lunii mai, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 3,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, prognoza anterioară indicând o inflaţie de 3,5% în 2018.

Anunț devastator de la BNR. Ce se întâmplă cu banii românilor

Iunie 2018 a fost a cincea lună consecutivă în care România a avut cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4,7%, în creştere faţă de o rată anuală a inflaţiei de 4,6% înregistrată în luna mai, arată cele mai recente date Eurostat.

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană (UE) a stagnat în luna iunie 2018 la 2%, un nivel similar fiind înregistrat în zona euro.

În rândul statelor membre UE, cele mai mari rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în România (4,7%), Estonia (3,9%) şi Ungaria (3,2%).

„Toți experții sunt de acord că această creștere a inflației în România este cauzată de politica expasionistă a Guvernului. Dacă ai în același timp, scăderi de taxe și impozite, plus majorări de pensii și salarii, mai ales în sectorul bugetar, și o creștere a creditării, asta se transferă în cererea de consum. Când cererea e mare, companiile sunt tentate să crească prețurile atât cât permite piața. Tarifele mai mari la carburanți sau utilități se văd și ele în prețuri", a explicat un analist economic la Realitatea TV.

Rata anuală a inflaţiei ar putea atinge valori uşor mai ridicate pe orizontul foarte apropiat de timp, comparativ cu cele previzionate anterior, se arată în cel mai recent avertisment de la BNR.

"În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, membrii Consiliului au remarcat că noile date şi analize reconfirmă perspectiva plafonării ratei anuale a inflaţiei pe parcursul următoarelor luni deasupra intervalului ţintei, în linie cu prognoza pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflaţiei din mai 2018, potrivit căreia rata anuală a inflaţiei ar urma să revină la finalul anului curent în apropierea limitei de sus a intervalului şi apoi să reintre şi să rămână în jumătatea lui superioară în cursul anului 2019. S-a notat, totodată, că valorile uşor mai ridicate pe care le va atinge probabil rata anuală a inflaţiei pe orizontul foarte apropiat de timp, comparativ cu cele previzionate anterior, sunt atribuibile acţiunii factorilor pe partea ofertei, respectiv unor dinamici relativ mai alerte de preţuri anticipate pe segmentele LFO, combustibili şi produse din tutun. În acest context, unii membrii ai Consiliului s-au arătat din nou preocupaţi de riscul ca o asemenea evoluţie a inflaţiei să dezancoreze anticipaţiile inflaţioniste pe termen mediu, considerând, totodată, că relevanţa lui ar putea fi sporită de o eventuală creştere peste aşteptări a unor preţuri administrate şi a preţului internaţional al petrolului", se spune în minuta BNR.

O altă veste proastă venită de la BNR confirmă așteptările experților economici: creșterea economică va încetini în următoarele trimestre din 2018.