Coronavirus - România: 65177 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Motivul pentru care NASA nu trimite oameni pe Lună

Wednesday, 19 June 2019, 13:05 Sursă: REALITATEA.NET

Profitând de prezenţa sa la Salonul internaţional al aeronauticii şi industriei spaţiale, organizat la Bourget (oraş din Regiunea Pariziană, n.r.), Jim Bridenstine a explicat proiectul american ce vizează trimiterea unor noi echipaje de oameni pe Lună, inclusiv trimiterea în premieră a unei femei, în 2024. Acest calendar accelerat a derutat anumite agenţii spaţiale naţionale, care s-au declarat însă dispuse să colaboreze cu NASA la această misiune.


"Este important să accelerăm, pentru că există două riscuri pentru o agenţie spaţială. Primul este unul tehnic, iar NASA şi partenerii ei ştiu foarte bine să se debaraseze de acest risc", a declarat reprezentantul american la o masă rotundă la care au participat directorii principalelor agenţii spaţiale mondiale (inclusiv din China), organizată de agenţia franceză CNES.

"Al doilea risc este riscul politic, cel care ne-a împiedicat să fim pe Lună în prezent (...) Cu cât programele sunt mai întinse în timp, cu atât rişti modificări ale priorităţilor, ale bugetului, ale Congresului", a argumentat Jim Bridenstine. "Deci, dacă doreşti să te debarasezi de acest risc politic, trebuie să acţionezi mai repede. În 2024 vom avea o femeie şi un bărbat pe Lună. Iar în 2028, vom rămâne acolo într-o manieră durabilă".

În contextul în care Barack Obama a anulat în 2010 ambiţiosul program Constellation lansat de predecesorul său, George W. Bush, ce prevedea o revenire a americanilor pe Lună, preşedintele Donald Trump a semnat în 2017 o directivă prin care a cerut NASA să trimită din nou oameni pe suprafaţa satelitului natural al Terrei. Iniţial, lansarea a fost fixată pentru 2028. Însă în acest an, în martie, Casa Albă a accelerat brusc calendarul acestei misiuni.

"Este realizabil", a dat asigurări Jim Bridenstine. NASA lucrează de mai mulţi ani la mega-racheta SLS şi capsula Orion, care va găzdui la bordul ei echipaje de astronauţi. Agenţia americană se va baza şi pe industria privată pentru a transporta elemente ale unei mini-staţii spaţiale pe orbita lunară.

Rămâne de rezolvat problema modulului de asolizare, care va avea sarcina de a-i duce pe astronauţi pe Lună şi de a-i aduce apoi de acolo până pe staţia de pe orbită, şi care nu a fost deocamdată finanţat.

"Cele 20-30 de miliarde de dolari pentru cinci ani reprezintă sumele adiţionale de care avem nevoie în principal pentru acest modul de asolizare", a precizat Jim Bridenstine.

Va accepta însă Congresul american această nouă cerere bugetară? Directorul NASA se declară foarte încrezător în această chestiune.

"Lucrez în fiecare zi pentru a construi un sprijin bipartizan (republican, dar şi democrat). Vrem să lăsăm acest proiect în afara politicii", a adăugat Jim Bridenstine, fostul reprezentant republican al statului Oklahoma.

"Vom trimite prima femeie pe Lună şi toată lumea, din ambele tabere, este interesată ca acest lucru să se realizeze", a adăugat el. 

 

Sursa


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL