Peste 150 de persoane au protestat azi la Pungești faţă de explorarea gazelor de șist

Sunday, 19 January 2014, 12:24, Sursă: REALITATEA.NET

UPDATE: Peste 150 de persoane au protestat duminică în localitatea Armășoaia, comuna Pungești, față de decizia Chevron de a începe explorarea gazelor de șist din zonă.

Adaugă părerea ta

UPDATE:

La Armășoaia au fost prezenți localnici, membri ai Mișcării de Rezistență de la Pungești, dar și membri ai Grupului de Inițiativă al Societății Civile din Bârlad, care scandează lozinci împotriva companiei Chevron și împotriva autorităților locale și centrale. Protestatarii au afișat pancarte cu mesaje ca: 'Stop Chevron', 'Vasluiul spune NU gazelor de șist' sau 'România salvează-te!'.

Protestatarii au scandat lozinci împotriva companiei Chevron și a autorităților locale și centrale, cărora le-au cerut demisia și au afișat pancarte cu mesaje ca: 'Stop Chevron', 'Vasluiul spune NU gazelor de șist' sau 'România salvează-te!'. Protestul, care s-a desfășurat pe un teren privat din localitatea Armășoaia, a început cu rugăciunea 'Tatăl Nostru', rostită în cor de participanții la miting.

La miting a venit și liderul PDL Vaslui, senatorul Dan Marian, acesta fiind huiduit de protestatari și alungat de la acțiunea de protest. A fost nevoie de intervenția forțelor de ordine pentru detensionarea situației. Dan Marian a părăsit locul protestului, susținând că s-a așteptat la o astfel de atitudine din partea cetățenilor, a căror nemulțumire este justificată.

'Nu am cum să fiu supărat pe oameni. E firesc să fie nemulțumiți, sunt și ei sătui de lupta inegală pe care au dus-o până acum la Pungești. Eu am vrut ca prin prezența mea la acest protest să mă asigur că legea este respectată de ambele părți', a declarat liderul PDL Vaslui.

De altfel, senatorul Dan Marian a anunțat în repetate rânduri că îi susține în demersul lor pe protestatarii de la Pungești, atâta vreme cât oamenii nu se dedau la violențe și nu încalcă dreptul la proprietate, așa cum au făcut în luna decembrie, atunci când au intrat pe terenul concesionat de Chevron și au distrus gardurile de protecție care înconjurau perimetrul deținut de compania americană.

______

Un nou protest față de explorarea și exploatarea gazelor de șist va avea loc duminică în localitatea vasluiană Armășoaia, comuna Pungești.

Potrivit reprezentanților Jandarmeriei, mitingul este autorizat și se va desfășura pe un teren privat.

'Protestul a primit autorizație de la Primăria comunei Pungești, urmând să se desfășoare în intervalul orar 13,00 — 15,00. Pentru asigurarea măsurilor de ordine și liniște publică au fost detașate în zonă patru echipaje de jandarmi', a declarat duminică, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, Marius Țăranu.

Anul acesta au avut loc proteste similare în localitățile Pungești, Siliștea și Toporăști.